Kiderültek az őszi halárak: ez minden magyar horgászt érint

Kiderültek az őszi halárak: ez minden magyar horgászt érint

MTI
Közös társadalmi érdek a magyar haltermelés, a sporthorgászat és a minőségi hazai halfogyasztás feltételeinek együttes biztosítása. Erről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közleményében hangsúlyozta, hogy a fentiek mellett a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is fontos cél. A MOHOSZ és a MA-HAL ezek érdekében újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A rendkívüli mértékű infláció és az évszázad aszálya a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintette 2022-ben. Idén már látszanak a pozitív jelek, elsősorban a tavalyi évhez képest kedvezőbben alakult időjárási helyzet és takarmányárak csökkenése, az egyes vízdíjak eltörlése okán. Az így kialakuló termelői-, illetve a költséghatékony horgászszervezeti gazdálkodásnak köszönhető felvevőpiaci helyzet lehetővé tette, hogy az ágazat képviselői őszre hatékony válaszokat tudjanak adni az aktuális kihívásokra, különösen az infláció letörésének támogatására. Fontos és közös cél a minőségi magyar haltermelés támogatása, a halfogás széles körű lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. Ezen célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről.

Idén a támogatott haltelepítésre irányadó árak meghatározása részben új, egyszerűsített módszertannal történt meg. A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében az irányárak most az első alkalommal csökkentek, a ponty esetében átlagosan 11%-kal, a keszegfélék esetében 6%-kal, s az ezen árnál magasabb áron beszerzés nem fogadható be. E körben a 3 nyaras, ún. piaci ponty ára a mennyiség és a szállítási távolság függvényében 1300-1450 Ft/kg + ÁFA összegben került rögzítésre. A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a változatlan mértékben megállapított árak nem jelentenek árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezen árat meghaladó árkülönbözet már a támogatás alapjába nem számítható be.

A jellemzően 2023. október 15-től 2023. december 10-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ a weblapján 2023. szeptember 15-ig közzéteszi. A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése továbbra is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad majd a törzsállomány növelése céljából nagytestű pontyok telepítésének támogatására is. Jó hír, hogy - ideértve a már kiírt vis maior telepítési támogatásokat is - a rendelkezésre álló 2023. évi támogatási forrás megközelíti a 2022. évi keret 250%-át. A várható támogatási intenzitás a fentiek és a kiírások szerint meghatározott nettó támogatási ár 30-60%-a, a maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezettípusoktól függően jellemzően 2,5-5 millió forint
között alakulhat. 

A munka az ágazatban nem áll meg, folytatódik a MAHOP Plusz ágazati támogatási program előkészítése, az őszi jogalkotási program keretében pedig a szervezetek további javaslatokat tesznek majd a bürokrácia csökkentésére, az elektronizáció támogatására is. A két szervezet szerint fontos feladat lesz még a karácsonyi halpiac hatékony kínálati megszervezése, a magyar halmarketing fokozottabb támogatása is különösen arra való tekintettel, hogy a hazai halak nem csak egészségesebbek egyes tengeri feldolgozott termékeknél, hanem fogyasztásukkal a vidéki gazdálkodást, a vidék jövőjét is védjék és erősítsék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?