2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Állat

Bulgária is keményen ráállt a baromfitermelésre

Bulgária messze nem önellátó baromfihúsból, de a jelek szerint nagyon igyekszik minél inkább azzá válni. A külkereskedelmi mutatóin mindenképpen javítani tudott, hiszen az évi 5-10 százalékos termelésnövekedés jóval felülmúlja a fogyasztás bővülését. Elgondolkodtató, hogy az ország nagy beszállítói között ott van Románia is - méghozzá egyre nagyobb piaci részesedéssel.
 
 

2017 és 2018 között 60 százalékkal csökkent a baromfitartó üzemek száma Bulgáriában, miközben a termelés 10 százalékkal nőtt. A növekedés a csirkehús-előállítás 10 százalékos és a kacsahústermelés 18 százalékos bővüléséből állt össze. Előbbiből 87 ezer tonna, utóbbiból 23 ezer tonna volt a kibocsátás - írja piaci jelntésében az USDA a bolgár statisztiakai hivatal számaira hivatkozva.

Nagyot ugrott a 100 ezer csirkénél többet tartó gazdaságok száma: egyik évről a másikra 8 százalékkal több ilyen üzemet számláltak az országban, az általuk kibocsátott hús mennyisége pedig csaknem 22 százalékkal emelkedett. Az ágazat teljesítmény-növekedése tehát a nagyobb üzemméretekkel függ össze. A koncentrálódást nemcsak a piaci környezet, hanem 2018-as madárinfluenza-járvány is segítette. A kisgazdaságok sérülékenyebbnek bizonyultak a vírussal szemben.


2019 első harmadában a csirkehús termelése 9 százalékos emelkedést mutatott, míg a  kacsahús előállítása 15 százalékkal csökkent 2018 azonos időszakához mérten. A mostani kilátások alapján 2019 végére a bolgár csirkehústermelés 5 százalékkal szárnyalhatja túl a tavalyi évit. Az USDA szerint ez a növekedési tempó 2020-ra is jellemző lesz.

Mindez nem változtat azon, hogy Bulgária továbbra is erősen importfüggő baromfihúsból. Tavaly a fogyasztás elérte a 182 ezer tonnát, így a növekvő termelés dacára az önellátottság szintje még mindig csak 64 százalékos. 2018-ban a beszállító országok közül a legjelentősebb Lengyelország volt (az importált mennyiség 43 százalékával), őt követte Románia (16 százalékos részesedés) és Görögország (11 százalékos részesedés). Idén az eddigi adatok alapján Románia 21 százalékra tudta növelni a piaci részesedését a beszállítók között, míg a lengyelek részesedése 38 százalékra esett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu