Egy használt akku végzett volna a 46 angus marhával?

Egy használt akku végzett volna a 46 angus marhával?

agrarszektor.hu
Egyelőre nem tudni, hogy valamelyik rosszakarója mérgezte-e meg a biogazda teljes marhaállományát, vagy egy szerencsétlen véletlen okozta a bajt. Van néhány gyanús körülmény.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az eset Észak-Rajna-Vesztfáliában történt egy biogazdaságban. Még nem tudni hogyan, de az első feltételezés szerint egy használt autóakkumulátor okozta a bajt. Valahogy a szilázsba keveredett, és a takarmány savas közegében kiszivárgó ólom lényegében a gazdaság összes állatával végzett. Az ólom-acetát ráadásul enyhén ecetsavas, édeskés ízű anyag, a szilázsban sem az embernek, sem az állatnak nem tűnik fel a jelenléte. Fogyasztása enyhébb esetben is gyomorgörcsökkel, étvágy és testsúlyvesztéssel jár.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A biogazdaságban azonban a 46 egyedből álló angus-állomány teljes egésze odaveszett, amelyik állat nem pusztult el, azt a hatóság küldte vágóhídra részint könyörületből, részint a testükben kimutatható magas ólomszennyezés miatt. Elsőként a legesendőbb állatok, a borjak kezdtek el hullani, majd a többiek étvágya is csökkent. A kihívott állatorvos ólommérgezést diagnosztizált. Egyelőre nem tudni, hogyan került a szilázsba ólom. A gazdálkodó szerint egy illegálisan lerakott autóakkumulátor lehet a baj forrása, ami valamiképpen az erjeszett takarmányban kötött ki.

A nyomozóhatóság azonban nem tudja elképzelni, hogyan kerülhet egy szecskázott takarmányba egy komplett akkumulátor, és az sem világos, hogy lehet akkor jelen az ólom-acetát egyszerre legalább öt, különálló bálába csomagolt erjesztettt takarmányban. Pillanatnyilag az sem zárható ki, hogy valaki szándékosan juttatott ólom-acetátot az állatok takarmányába.

Forrás: agrarheute.com.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?