2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Állat

Elindult a lavina: a Fülöp-szigetek is megálljt parancsolt a magyar baromfinak

A Fülöp-szigetek egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és baromfitermékek importját a madárinfluenza miatt, nem ők azonban az első ország, amely tiltólistára teszi a hazai szárnyast. Tegnap érkezett a hír, hogy Kína is korlátozásokat vezetett be, korábban pedig Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan nyilvánította egész Magyarország területét korlátozottá ezen szállítmányokra, Japán, Szingapúr és Hongkong pedig csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozta.
 
 

Az agrárszektor.hu-t a héten tájékoztatta arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül négy a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr és Hongkong csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nébih honlapja szerint január 15-től Kína szintén egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és víziszárnyashús importját a madárinfluenza miatt, január 22-én pedig a Fülöp-szigetek is beállt a sorba. Ők egész Magyarországra vonatkozóan tiltották meg a baromfi és baromfitermék importját, emellett a tervezett baromfihúsra irányuló magyarországi exportakkreditációs látogatást elhalasztják, továbbá az egyetlen érvényben lévő naposcsibére és keltetőtojásra vonatkozó exportengedélyt a vírus okozta helyzet megoldásáig felfüggesztik.

Ahogy azt a lapunk korábban megírta, múlt héten Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih, így a teljes állományt, 53.500 pulykát kellett leölni. Pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratórium, ott a 115.000-es állomány leölését rendelték el. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor elmondta lapunknak, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu