2021. június 16. szerda Jusztin

Hírek - Állat

Élő marha nem léphet ki az EU-ból?!

Három német tartomány már nem engedélyezi a marhaszállítást az unión kívüli országokba, Bajorország 17 országra rendelte el a transzport-stoppot, és köztük van Törökország. Legyinthetnénk is a dologra, ha nem forszíroznák Európa egységes fellépését az uniós standardok betartásáért a nemzetközi piacon. Persze kérdés, hogy megteheti-e az EU, hogy legnagyobb felvevőpiacát kizárja a marhaexportból?
 
 

Hessen tartomány nem engedélyezi élő állatok szállítását a célpiacokra, mondván, hogy az állatvédelem terén nem lehet Európa a határvonal. A tilalom egyenlőre április 14-ig szól, és 14 országra vonatkozik, köztük Egyiptomra, Szíriára és Törökországra. Priska Hinz agrárminiszter szerint amint elhagyják az állatok Európát, rendszeressé válik az állatjóléti előírások megsértése, amihez nem kíván asszisztálni a tartomány. Célja, hogy szövetségi szinten szabályozzák, milyen útvonalakon, mely országokba, milyen feltételekkel indulhatnak útnak az állatok.


Certfikált, az uniós előírásoknak megfelelő pihenőállomásokra van szükség minden útvonalon, egészen a vágóhídig, nemcsak a határokon. Ehhez azonban nemzetközi megállapodásokat kell kötnie Európának

 - vázolta a zöldpárti Hinz, aki egy törvényszéki szakértői véleményre hivatkozva az állatorvosokat is megfenyegette: Büntetőjogi felellősséggel tartozik az, aki olyan exportszállítmányokat engedélyez, ahol az állatok megsérülhetnek vagy felesleges szenvedésnek teszik ki őket.

Közben Bajorország és Schleswig-Holstein tartomány is leállította a külpiaci állatszállítmányokat. Bajorország azt követően döntött így, hogy az egyik állatrovos megtiltotta egy vemhes üsző Üzbegisztánba történő szállítását. Február 19-től bizonytalan ideig valamennyi unión kívüli országba felfüggesztették a marhatranszportot, amit pár napja végül 17 országra korlátoztak. Jelen pillanatban nem léphet élő marha Egyiptom, Algéria, Örményország, Azerbajdzsán, Irak, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Libanon, Líbia, Marokkó, Szíria, Tádzsikisztán, Törökország, Tunézia, Türkmenisztán és Üzbegisztán földjére.Thorsten Glauber, a bajor környezetvédelmi miniszter szintén magasabb szintű szabályozást követel az ügyben.

A dolog érdekessége, hogy Európa - és benne Magyarország - legfontosabb célpiaca Törökország, ahová vágó- és tenyészállatokat is nagy számban értékesítünk, különösen az április 1-ig tartó, törpeszúnyogmentes időszakban, amikor a kéknyelv beteségnek elhanyagolható a kockázata. Európa tavaly 731 ezer tonna élő marhát értékesített a nemzetközi piacokon, ennek 13 százaléka jutott el Törökországba. Magyarország tavaly 46 ezer tonnányi élőmarhát indított útnak, javarészt Törökországba, míg a vágott marha mennyisége 14,4 ezer tonna volt. Marhahús-exportunk örvendetesen emelkedik, ami hosszabb távon jó válasz az állatjóléti aggályokra és a magasabb érték teremtésére is. A vemhes üszők kérdése azonban csak hosszabb távon, az új nemestíési technikák elterjedésével oldódik meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Mind a négyet bepipálom
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu