2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Állat

Ételünk és jövőnk: Miért érdemes belekóstolni a haltermelésbe?

Az utóbbi években a halfogyasztás kismértékű, de növekedő tendenciát mutat, amit az is jelez, hogy a konyhakész halászati termékek iránt egyre inkább nő a kereslet.
 
 

Hazánkban is egyre többet hallani a halfogyasztás pozitív élettani hatásairól. A hal könnyen emészthető, sok vitamint tartalmaz, gazdag omega-3 zsírsavakban, ásványi anyagokban és jó minőségű fehérjékben. Ezek ellenére a hazai halfogyasztás (6 –7 kg/fő/év) jócskán elmarad az EU átlag-ától (23–25 kg/fő/év), de még a világátlagtól (20 kg/fő/év) is. A kisméretékű halfogyasztás több okra is visszavezethető: a nehéz otthoni feldolgozás, a fogyasztás idényjellege, de a szokások lassú változása is meghatározó.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A Takarékbank Agrárcentrum szakértője beszélgetett dr. Németh István agrármérnök haltermelővel a hazai haltermelés jelenéről és kilátásairól.

Mikor és miért döntött a polikultúrás halastavi haltermelés mellett?

Már gyerekkorom óta szerettem horgászni és járni a természetet, 1978-ban végeztem a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen, majd a százhalombattai Vízélettani Laboratóriumban kezdtem el dolgozni. Több szakmai külföldi kiküldetés után 1991-ben alapítottam meg a Tógazda Halászati Zrt. jogelődjét, ahol már a kezdetektől fogva polikultúrás halastavi haltermelést folytattunk, kihasználva ennek biológiai előnyeit.

Milyen technológiával állítják elő a boltokba kerülő halakat és mi ennek az előnye?

A Tógazda Halászati Zrt. dunántúli völgyzárógátas halastavakban három éves termelési ciklusban állítja elő az étkezési és horgászati célú halakat. Fő termékünk a ponty, de ezen kívül foglalkozunk ragadozó és más növényevő halakkal is. Ivadék kortól végezzük a halak nevelését kiváló minőségű gazdasági abrak takarmányokkal, mellőzve a gyógyszerek és tápok etetését.

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum

Jelen helyzetben milyen nehézségekkel néz szembe az ágazat?

A koronavírus hatására márciustól jelentősen csökkent az élőhal export és a HoReCA szektorba szállított feldolgozott hal mennyisége. Ennek következtében jelentős halkészletek halmozódtak fel a termelőknél, de reményeink szerint a nyár végére már rendeződik a hazai piac.

A hazai halfogyasztás körülbelül harmada az Uniós halfogyasztásnak, mi ennek az oka?

Magyarország tenger nélküli ország, ezért a halfogyasztás jellemzően az ünnepekhez kötött. Pozitívum azonban, hogy az elmúlt években fokozatosan nő a hazai halfogyasztás, amelynek oka, hogy a hal könnyen emészthető, magas fehérje tartalmú vitaminokban gazdag táplálék. A hal-hús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.

Amellett hogy egy igazán egészséges élelmiszert állítanak elő, maga a tógazdálkodás is egy környezettudatos hozzáállást igényel. Mi erről a véleménye?

Mint vizes előhely, a halastavi rendszer számos természeti érték fenntartását biztosítja. Hazánk nagyobb kiterjedésű halastórendszerei különböző természeti értékek megőrzésére és biztosítására képesek, amelyek közül kiemelkedik az az európai szinten is jelentős madárállomány, amely számára kiváló költő-, pihenő, és táplálkozó helyet adnak. Ezen kívül a halastavak számos kétéltű, hüllő és emlős részére is élőhelyet biztosítanak.

Interjút készítette: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu