2021. szeptember 19. vasárnap Vilhelmina

Hírek - Állat

Ettől is rettegni kell - Veszélyes parazitákat terjesztenek a vándorló állatok

Rengeteg parazitát hordoznak azok a patás állatok, amelyek vándorló életmódot folytatnak. Ezzel azonban jelentősen növelik a különböző fertőző betegségek terjedésének lehetőségét, amelyekkel a szarvasmarha, a sertés, a kecske és a juh is megfertőződhet. A nagy mennyiségű parazitát hordozó vándorló állatok nagy kockázatot jelentenek az emberekre is, akik a háziasított állatok húsának elfogyasztásával komoly betegségeket kaphatnak el.
 
 

Több milliárd állat vándorol át évente a világ egyik pontjáról a másikra, miközben rengeteg parazitával találkoznak és hordozzákazokat egyik területről a másikra. Egy kutatócsoport a patás állatokra összpontosítva – szarvas, rénszarvas, gnú, antilop és gazella – kutatást végzett, amelyben megállapította, hogy azok az állatok, amelyek nagyobb távolságokat tesznek meg évről évre, több parazita fajjal fertőződnek meg. 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A bevándorló állatok nagyobb kockázatot jelenthetnek a háziasított állatokra, illetve az emberekre is azzal, hogy sokkal több parazita van a szervezetükben. A juh, a szarvasmarha, a kecske és a sertés könnyedén megfertőződhetnek a vándorló életmódot folytató patás állatok parazitáitól. Ez az emberek számára is komoly kockázatot jelenthet húsuk elfogyasztásakor, mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy különböző betegségekkel fertőződnek meg.

A kutatók szerint az lehet az oka annak, hogy a paraziták ilyen nagy mennyiségben vannak jelen a vándorló állatokban, hogy ezek az állatok különböző természeti adottságú helyeken fordulnak meg mozgási ciklusaik során. Korábban a kutatók azt gondolták, hogy a vándorlással éppen a parazitákat próbálják elkerülni az állatok, mozgásukkal azonban éppen azok egyik fő terjesztőivé válnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu