Ettől is rettegni kell - Veszélyes parazitákat terjesztenek a vándorló állatok

agrarszektor.hu
Rengeteg parazitát hordoznak azok a patás állatok, amelyek vándorló életmódot folytatnak. Ezzel azonban jelentősen növelik a különböző fertőző betegségek terjedésének lehetőségét, amelyekkel a szarvasmarha, a sertés, a kecske és a juh is megfertőződhet. A nagy mennyiségű parazitát hordozó vándorló állatok nagy kockázatot jelentenek az emberekre is, akik a háziasított állatok húsának elfogyasztásával komoly betegségeket kaphatnak el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több milliárd állat vándorol át évente a világ egyik pontjáról a másikra, miközben rengeteg parazitával találkoznak és hordozzákazokat egyik területről a másikra. Egy kutatócsoport a patás állatokra összpontosítva - szarvas, rénszarvas, gnú, antilop és gazella - kutatást végzett, amelyben megállapította, hogy azok az állatok, amelyek nagyobb távolságokat tesznek meg évről évre, több parazita fajjal fertőződnek meg. 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A bevándorló állatok nagyobb kockázatot jelenthetnek a háziasított állatokra, illetve az emberekre is azzal, hogy sokkal több parazita van a szervezetükben. A juh, a szarvasmarha, a kecske és a sertés könnyedén megfertőződhetnek a vándorló életmódot folytató patás állatok parazitáitól. Ez az emberek számára is komoly kockázatot jelenthet húsuk elfogyasztásakor, mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy különböző betegségekkel fertőződnek meg.

A kutatók szerint az lehet az oka annak, hogy a paraziták ilyen nagy mennyiségben vannak jelen a vándorló állatokban, hogy ezek az állatok különböző természeti adottságú helyeken fordulnak meg mozgási ciklusaik során. Korábban a kutatók azt gondolták, hogy a vándorlással éppen a parazitákat próbálják elkerülni az állatok, mozgásukkal azonban éppen azok egyik fő terjesztőivé válnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?