2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Facebookon üzent a miniszter a magyar baromfisoknak: erre senki sem számított

Nagy István Agrárminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megszakítja amerikai útját, és hazautazik a hazai víziszárnyas ágazatban kialakult aggasztó helyzet miatt. Kiemelte, tárgyalóasztalhoz hívja az érintett gazdákat, a Baromfi Termék Tanácsot, a minisztérium munkatársait és a kamarát, így ott lesz pénteken Mélykúton, a víziszárnyas-tenyésztők által szervezett tüntetésen, ahol vár mindenkit annak érdekében, hogy megoldás szülessen a problémára.
 
 
Amerikáig ért a víziszárnyas-tenyésztők panasza, ezért bejelentem, hogy megszakítva amerikai kinttartózkodásomat, hazautazom, és tárgyalóasztalhoz hívom az érintett gazdák képviselőit, a Baromfi Termék Tanács képviselőit, természetesen a minisztérium munkatársait, a kamarát. Beszéljük át közösen: hogy alakult ki a helyzet, mi vezetett idáig, és milyen megoldási lehetőségek vannak. Mélykúton, pénteken 13 órakor várok mindenkit a tárgyalóasztalnál, mert közösen kell megoldást találnunk a víziszárnyas-tenyésztők problémára

 - jelentette be az agrárminiszter a Facebook-oldalán. 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, tüntetésekre készülnek a magyar baromfitenyésztők, mert a kacsa- és libatenyésztők már két negyedévre vonatkozóan a nekik járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét kapták meg az államtól. Az áremelkedések és az elszálló termelési költségek mellett ez már túl nagy érvágás a termelőknek, ezért többen is arra kényszerültek, hogy befejezik a működést, mások pedig elbocsátásokat lengettek be. Mindezek miatt komoly csődhullámra számítanak az ágazatban. A kialakult helyzet miatt a bajba került állattenyésztők aláírásgyűjtésbe fogtak, és mintegy 300-an rendkívüli közgyűlés összehívását kérték a Magyar Kacsaszövetségnél. Ezen felül azt is kérték, hogy a szövetség kezdeményezzen ágazati egyeztetéseket a minisztériummal. A termelők február 4-én, a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, ahol a Hunent Zrt. is található, tartanak országos demonstrációt és gyűlést, de ha ez kevés, akkor tüntetést szerveznek a Baromfi Terméktanács épülete elé, utána pedig ha szükséges, az Agrárminisztérium elé, a Kossuth térre is.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!