2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Hírek - Állat

Fellélegezhetünk - Magyarországon nincs gyilkos sertésvírus

Bekerült Magyarország az Aujeszky-betegségtől mentes uniós tagállamok közé, így a hazai sertéspiaci szereplők ezentúl egyszerűbb feltételekkel exportálhatnak. A Magyarországra érkező sertésszállítmányoknak viszont a betegségtől mentes státusz védelmében szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük. A vírus az emberre nem jelent veszélyt, de jelentős gazdasági károkat okozhat.
 
 

Az Európai Unió tagállamai egyhangú döntéssel Magyarország teljes területét mentesnek nyilvánították a sertésállományokat veszélyeztető Aujeszky-betegségtől – jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. Ennek köszönhetően a hazai sertéstartók egyszerűbb feltételekkel exportálhatnak, a Magyarországra érkező sertésszállítmányoknak viszont a betegségtől mentes státusz védelmében szigorúbb feltételeknek kell.

A számunkra kedvező döntést az EU illetékes bizottságának állategészségügyi és állatjóléti szekciója hozta meg. Magyarországon kívül jelenleg tizennégy tagállam teljes területe és két tagállam egyes megyéi mentesek a sertések által terjesztett állatbetegségtől.

Magyar állatorvos írta le először a betegséget
Aujeszky Aladár 1902-ben írta le először önálló betegségként ezt a sertések tömeges megbetegedését okozó kórformát, amely elnevezésében világszerte őrzi a magyar állatorvos emlékét. Az Aujeszky-betegség iránt az összes emlős állat fogékony, az ember azonban nem.

A betegségtől mentes tagállamokba – így már Magyarországra is – csak úgy lehet szállítani sertéseket, hogy azok ne veszélyeztethessék a magasabb állategészségügyi státuszú járványügyi helyzetet. Ezért a szállítani kívánó tagállamoknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük mind a származási gazdasággal, mind a szállítandó sertésekkel kapcsolatban – fogalmazott az uniós döntéssel kapcsolatban Zsigó Róbert.

A mentes státuszú tagország egy másik mentes tagállamba egyszerűbb feltételekkel szállíthat sertést, például a tenyésztési vagy a továbbtartási célú forgalomba hozatal esetén sem kell elvégezni a sertések szállítását megelőző vérvizsgálatot. A sertéstartóknak fontos tudni, hogy – a korábbi éveknek megfelelően – a monitoring mintavételeket továbbra is kötelesek elvégeztetni, mivel azok biztosítják Magyarország mentes státuszának megőrzését.

Aujeszky Aladár 1902-ben írta le először önálló betegségként ezt a sertések tömeges megbetegedését okozó kórformát, amely elnevezésében világszerte őrzi a magyar állatorvos emlékét.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu