2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Magyarországon csapnak össze Európa legbrutálisabb gépei

agrarszektor.hu
Hajdúböszörményben 2003 óta rendezik meg a Közép-Kelet-Európában is egyedülálló Traktorhúzó Bajnokságot. Idén is brutális gépcsodák érkeznek majd a városba, az európai versenyzők mintegy 12 versenygéppel mérik össze tudásukat és erejüket 2019. augusztus 10-én és 11-én, az amatőrök mellett pedig öt ország profi versenyzői is megmérettetik majd magukat. Emellett a VIII. Hajdúsági Expo egyik legizgalmasabb programja a Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfóruma lesz augusztus 9-én, amely az esemény elsőszámú szakmai rendezvényének számít.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Tractor Pulling az USA-ban született az '50-es években, Európába a '70-es években jutott el. Az első Európa-bajnokságot 35 évvel ezelőtt tartották, és mára már 15 európai ország tagja az Európai Tractor Pulling Szövetségnek. Magyarországot a hajdúböszörményi traktorhúzó egyesület képviseli 2014 óta, a Traktorhúzó Bajnokságot pedig 2003 óta rendezik meg a városban. A több ezer ember számára szórakozást, megmérettetést jelentő háromnapos verseny látványos felvonulással veszi kezdetét, amikor a több száz amatőr és épített versenytraktor, valamint sok különleges járműcsoda konvojt alkotva a város nyolc kilométeres körútján - a történelmi belváros érintésével - vonul végig. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az augusztus 9-11. között megrendezésre kerülő VIII. Hajdúsági Expo elsőszámú szakmai rendezvénye a Portfolio és az agrárszektor.hu Kelet-magyarországi Agrárfóruma lesz augusztus 9-én. Az expó augusztus 9-i első napja 9:30-kor a rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét, amelyet 10 órakor a Kelet-magyarországi Agrárfórum követ, amely egészen 14 óráig várja az érdeklődőket a legaktuálisabb és legizgalmasabb agrártémákkal. 

Idén a böszörményi traktorhúzó verseny az Európa Kupában résztvevő külföldi csapatok pontszerző versenye lesz. A versenyen többféle traktortípus vesz részt, kezdve a hagyományos szériagyártású mezőgazdasági traktoroktól egészen az újonnan épített többmotoros, több ezer lóerős monstrumokig. Némely traktort világháborús, átalakított repülőgépmotorokkal szerelnek föl, másokat helikopterturbinákkal, vagy a legkülönfélébb tuningolt és metanol üzemmódra átalakított nyolchengeres motorokkal látnak el. A verseny lényege, hogy egy súlygépnek nevezett önjáró, 24 tonna induló súlyú gépet kell elvontatni a 100 méteres vízszintes versenytávon, úgy, hogy a traktor és a vontatott súlygép a 10 méter széles versenypályán belül maradjon. Az a versenyző győz, amelyik a leghosszabb távon tudja elvontatni a súlygépet.

A verseny 2019. augusztus 10 - én a Super Stock kategória versenyével veszi kezdetét. Európa négy országából mintegy 8 versenyző mutatja meg tudását. A lényeg az erő és az ügyesség játéka, mellyel a négy és féltonnás traktor a súlypadot végighúzza a 120 méteres versenypályán. A speciális agyag-homok keverésével és tömörítésével épített pálya ma egyedülálló Magyarországon. A kategória az USA és az EU kedvelt osztálya, hiszen a gyári traktorok színe, márkája jól felismerhető. De ez már nem az az erőgép, ami a földeket műveli és a gazdákat segíti, ezek a traktorok ugyanis több ezer lóerős, pattanásig feszített gépszörnyek. A kvalifikációs futamon könnyített a súlypad, körülbelül 10 tonna, ezt nagy valószínűséggel mindenki teljesíteni fogja (ful pull). De a döntő húzásra a Belgiumból érkező súlypad egy 25 tonnás nehezékké válik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31