Hollandia pánikba esett: túl sok az állat az országban

agrarszektor.hu
Balliberális javaslatra - és a szakminiszter támogatását is élvezve - elképesztő lépésre szánhatja magát Hollandia. A vizekkel körbevett országban egyre szűkül a hely, ezért megfeleznék az állatállományt. Sertésből már csak a sok pénzt hozó malac-előállításra fókuszálnak, de baromfiból is fenntarthatatlannak látszik a százmilliós egyedszám.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem rég írtunk róla, hogy Hollandia komoly bajba került, mióta nem exportálhat szerves trágyát. Két éve a legfőbb célországuk még Németország volt, de időközben ők is behúzták a féket azért, mert a vizek nitrátterheltsége miatt kötelezettségszegési eljárást indítottak ellenük. A holland kereskedők most foszfátkvótákkal üzletelnek: csak az indíthat új állattartó telepet vagy bővítheti termelését, aki az állomány nagyságának megfelelő foszfátkibocsátási engedéllyel is rendelkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most a gazdálkodókat arra ösztönöznék, hogy térjenek vissza egy "körforgásos" gazdálkodáshoz, vagyis egy olyanhoz, amelyik a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár. A balliberálisok pártja, a D66 legalábbis ezt szeretné. Képviselőjük, Tjeerd de Groot szerint

ha a tyúkállományt 50 millió egyeddel, a sertésállományt 6 millió egyeddel csökkentenék, akkor az ország nitrátkibocsátása drasztikusan csökkenne.

Azontúl a lakásépítés számára is felszabadulna némi hely. Hollandiában magyar viszonylathoz mérten egészen kis alapterületű, kétszintes házakban élnek a kisvárosi emberek, amihez miniatűr kertecske csatlakozik. Ebben az országban, ahol a víz az úr, meglehetősen szűk és drága a hely.

A holland nitrátkibocsátás 70 százalékáért a mezőgazdaság felel, és ennek is legnagyobb része az intenzív állattartásból származik. Viszont a nagyüzemi állattartás kevesebb mint 1 százalékkal járul hozzá a gazdaság teljesítményéhez - érvelt a politikus, aki arra szólította fel a gazdákat, hogy térjenek vissza egy állatjóléti szempotokat inkább figyelembe vevő, a környezetet kevésbé terhelő gazdálkodásra. A koncepció mögé máris beállt a holland mezőgazdasági miniszterasszony, Carola Schouten.

A holland baromfi- és sertéstartók szövetségei megütköztek a javaslaton. Szerintük a balliberális képviselő pontatlanul számolt a nitrátkibocsátással kapcsolatban, amit egyébként uniós előírás is korlátoz. Szerintük a környezetvédelmi területeken landoló nitrogénmennyiségnek csak az ötöde származik a mezőgazdaságból. Véleményük szerint az agrárium már így is sokat tett a fenntartható gazdálkodásért. Ezért inkább dicséret illetné az ágazatot, semmint az állomány felezésével való fenyegetés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13