2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Állat

Ígéretet kaptak a magyar horgászok: idén visszakapják a kedvelt somogyi tavat

Újabb lépés történt Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező horgászvize, a Gyékényesi Kavicsbányató ügyében - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.
 
 

A szaktárca és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) célja, hogy a tó vízterületen legkésőbb a fő horgászidény kezdetére visszaállhasson a halgazdálkodási hasznosítás, átlátható legyen a horgászszervezeti működés, valamint a vízterületet be lehessen vonni a versenysportba és a horgászturisztikai fejlesztésekbe – írták.

A Mohosz a január 26-i közleményében tájékoztatta a horgászokat a tóra vonatkozó haszonbérleti szerződés érvénytelenségéről, valamint a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület mint a halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultjának hatósági nyilvántartásból való törléséről. A hatósági értesítéssel egyidejűleg felfüggesztették az állami horgászjegy kiadását, forgalmazását és vásárlását. A horgászszövetség már az értesítés napján felkérte a többségi medertulajdonos, a Dráva-Kavics és Beton Kft. képviselőit, hogy a halgazdálkodással, horgászattal kapcsolatos terveikről egyeztessenek az illetékes tagszövetséggel, mely szervezet a Somogy Megyei Kormányhivatal felkérése alapján a halőrzést is átvette.

A közlemény szerint az érintettek személyes egyeztetésén elhangzott, hogy a tárca és a horgászszövetség célja, hogy legkésőbb a fő horgászidény kezdetére a horgászok birtokba tudják venni a tavat. Ezt követően a tulajdonos jogi képviselője tájékoztatást adott arról, hogy élni kíván az előhaszonbérleti jogával, így – a horgászszövetség hasznosításra vonatkozó hivatalos ajánlata nem került elfogadásra – az Agrárminisztérium pályázati eljárást indít a vízterület hasznosítására.

A tárca és a horgászszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázati eljárás időigénye okán az elkövetkező hetekben nem lehet horgászni a tavon, viszont az állami horgászjegy kiváltását a térségben levő más horgászegyesületek és azok értékesítési pontjai folyamatosan biztosítják, így az érintettek legalább más vizeken tudnak horgászni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!