2020. augusztus 15. szombat Mária

Hírek - Állat

Még mindig nyomott a sertés ára

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak 2-4 százalékkal emelték a sertések átvételi árát a 34. hetében, de ez még mindig jóval a tavalyi árszint alatt van. A sertésárak átlagosan 13 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest - adta hírül az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében. A magyar külpiaci értékesítés rosszabbul alakult, mint az unió egészének forgalma.
 
 

Világszinten 15-18 százalékkal csökkent a sertéshús ára, vele együtt az európai is. Az öreg kontinens áruja továbbra is versenyképes a világpiacon. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA-ban a sertésára 1,68 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2018 júliusában, az Európai Unióban pedig 1,45 euró/kilogramm ("E" osztály). Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió közel azonos mennyiségű sertéshúst (1,6 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2018 első öt hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 35 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 3 százalékkal kevesebb, 566 ezer tonna sertéshús került. További nagy célpiac volt Japán (184 ezer tonna), illetve Dél-Korea (147 ezer tonna).

Nem túl pénzes állat

A hazánkban irányadó németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 1,55 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A West Fleisch 1,53, a Vion 1,52, a Danish Crown és a Tican 1,17 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 34. héten. Magyarországon a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 467 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 júliusában, ami 13 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Vagyis az árak ugyan elindultak felfelé, de még messze nem járnak ott, ahol tavaly.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 6 százalékkal nőtt 2018 első öt hónapjában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva.

Ugyanakkor a külföldre értékesített sertéshús mennyisége 7 százalékkal, értéke pedig 18 százalékkal csökkent 2018. január és május között. Vagyis az ország nem tartott lépést az uniós eladásokkal, amelyek nem csökkentek számottevően.

A legtöbb magyar sertéshús Romániába, Olaszországba, Horvátországba és Japánba került. Sajnos a távol-keletei célpiacunkra  38 százalékkal csökkent a kiszállítás. Az élősertés-behozatal 6 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban, ezen a malacok iránti csökkenő érdeklődést is le lehet mérni. Az OECD-FAO középtávú projekciója szerint 10 év múlva még telítettebb lesz a sertéshús piaca, mint most: a világ termelése 10 százalékkal 131 millió tonnára emelkedhet 2027-re.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu