2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Állat

Még mindig tart a nyércpara Dániában: fél év múlva is lesz még gond a leölt állatokkal

November elején robbant ki Dániában az a nyérckrízis, ami azóta egy mezőgazdasági miniszterébe került az országnak. A dán parlament most vasárnap megszavazta, hogy fél év elteltével fel kell majd ásni nagyjából négymillió, a koronavírus miatt leölt nyércet, hogy majd biztonságosan szabaduljanak meg a vírust terjesztő állatok tetemétől.
 
 

Dániában nagyjából 17 millió nyérc elpusztításáról döntöttek, miután kiderült, hogy állatok nemcsak elkaphatják a koronavírust, de annak egy mutálódott változatát tovább is terjeszthetik az emberekre. A levágásokba beleroppant a dán nyércipar, belebukott a mezőgazdasági miniszter, de ezzel még nem ért véget a történet, mert a Holstebro katonai bázison eltemetett, az oszlás közepette fejlődő gázok miatt felpuffadt állatok héliumos lufikként a földfelszínre lebegtek fel a laza talajban, ezért másodszor is el kellett őket temetni, írta meg a Telex.

Korábban felmerült, hogy a nem elégetett, hanem eltemetett dögök megfertőzhetik az ivóvízbázist, ezért a dán ellenzék a temetek kiásását sürgette. A dán parlament végül most úgy döntött, hogy fél év után biztonságos lesz az állatok kiásása, mert addigra már biztos elpusztul bennük a vírus, és így fertőzési kockázat nélkül szabadulhatnak meg a dögöktől.

A rendkívüli sietséggel intézett dániai nyércpusztítás komoly vitát váltott ki az országban. Az ügybe belebukott az ország mezőgazdasági minisztere, Mogens Jensen, és a miniszterelnök Mette Frederiksen is folyamatos védekezésre szorult a 15-17 millió állat halálát jelentő döntése miatt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu