Megdöbbentő számok: nagyot változott a sertés felvásárlási ára Magyarországon

Megdöbbentő számok: nagyot változott a sertés felvásárlási ára Magyarországon

agrarszektor.hu
Elképesztően elszállt a vágósertés felvásárlási átlagára az utóbbi években Magyarországon, hiszen míg 2002-ben mindössze 275 forint volt a vágósertés kilogrammonkénti ára, addig 2019-ben már 445 forintra emelkedett. A drasztikus áremelkedés hátterében az áll, hogy a Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) jelentősen átrendezte a piaci viszonyokat, hiszen a kínai kereslet így megjelent az Európai Unióban, ami látványosan felverte az alapanyagárakat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A világ legnagyobb sertéstenyésztője és sertéshús előállítója Kína, amely több mint egy éve, 2018 augusztusában szembesült az afrikai sertéspestis terjedésével. Becslések szerint azóta a kínai állomány közel fele vagy elpusztult, vagy kényszervágásra került, úgyhogy a kínaiak óriási kereslettel jelentek meg a világpiacon, fölverve a világpiaci árat, illetve az alapanyagárakat az Európai Unióban. Ennek nyomán az egyik legnagyobb exportáló az Európai Unió lett, amely több mint 80%-kal növelte egy év alatt a kivitelét a kínai piacra.

Ez az árakban is megjelent, és mintegy 50%-kal magasabb áron határozta meg az élő sertés árát, vagyis ennyivel nőtt egy év alatt a vágóhidak számára legfontosabb alapanyag, a disznó ára. Ennyivel kap tehát 2020-ban többet egy sertéstenyésztő gazda a hízójáért, mint egy évvel ezelőtt. Jól látszik, hogy míg 2002-ben 275 forintot kértek a vágósertés kilójáért, addig 2019-re ez 445 forintra emelkedett. A 2018-as árhoz képest is kiugró volt ez a növekedés, hiszen akkor 363 forint volt egy kilogramm vágósertés felvásárlási átlagára. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?