2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Állat

Megdöbbentő számok: nagyot változott a sertés felvásárlási ára Magyarországon

Elképesztően elszállt a vágósertés felvásárlási átlagára az utóbbi években Magyarországon, hiszen míg 2002-ben mindössze 275 forint volt a vágósertés kilogrammonkénti ára, addig 2019-ben már 445 forintra emelkedett. A drasztikus áremelkedés hátterében az áll, hogy a Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) jelentősen átrendezte a piaci viszonyokat, hiszen a kínai kereslet így megjelent az Európai Unióban, ami látványosan felverte az alapanyagárakat.
 
 

A világ legnagyobb sertéstenyésztője és sertéshús előállítója Kína, amely több mint egy éve, 2018 augusztusában szembesült az afrikai sertéspestis terjedésével. Becslések szerint azóta a kínai állomány közel fele vagy elpusztult, vagy kényszervágásra került, úgyhogy a kínaiak óriási kereslettel jelentek meg a világpiacon, fölverve a világpiaci árat, illetve az alapanyagárakat az Európai Unióban. Ennek nyomán az egyik legnagyobb exportáló az Európai Unió lett, amely több mint 80%-kal növelte egy év alatt a kivitelét a kínai piacra.

Ez az árakban is megjelent, és mintegy 50%-kal magasabb áron határozta meg az élő sertés árát, vagyis ennyivel nőtt egy év alatt a vágóhidak számára legfontosabb alapanyag, a disznó ára. Ennyivel kap tehát 2020-ban többet egy sertéstenyésztő gazda a hízójáért, mint egy évvel ezelőtt. Jól látszik, hogy míg 2002-ben 275 forintot kértek a vágósertés kilójáért, addig 2019-re ez 445 forintra emelkedett. A 2018-as árhoz képest is kiugró volt ez a növekedés, hiszen akkor 363 forint volt egy kilogramm vágósertés felvásárlási átlagára. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu