2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Állat

Meglett a 2021-es év rovara: elsöprő győzelmet aratott a magyar kolibri

Eldőlt, ki kapja 2021-ben az év rovara címet. A Magyar Rovartani Társaság által kiírt szavazáson idén három jelöltre lehetett szavazni. Az idei döntősöket az kötötte össze, hogy mind olyan állatokra hasonlítanak, amelyekkel amúgy egyáltalán nem állnak rokonságban. Az ékfoltos zengőlégy, a kacsafarkú szender és a keleti rablópille küzdelméből végül magabiztosan, 3912 szavazattal a kacsafarkú szender került ki győztesen.
 
 

A Magyar Rovartani Társaság idén is meghirdette az Év Rovara versenyt, amelyben ezúttal három csalóka, magát másnak mutató rovar közül kellett kiválasztani a győztest. A Társaság elmondása szerint ez a látszólagos hasonlóság néha a hasonló életmód következménye, de lehet a védekezés egyik módja is. A megmérettetésről az Agrárszektor is tudósított.

Idén a jelöltekre csaknem hatezer szavazat érkezett, és kezdeti szoros küzdelem után az egyik jelölt nagyon elhúzott a többitől, és a beérkező voksok kétharmadát megszerezte magának. A verseny során az ékfoltos zengőlégy (Episyrphus balteatus) 890 szavazattal 15,27%-os eredményt ért el, a keleti rablópillét (Libelloides macaronius) 1027 fő, vagyis a szavazók 17,62%-a választotta, míg a kacsafarkú szenderre (Macroglossum stellatarum) 3912-en adták le a voksukat, vagyis az összes szavazó 67,11%-a kedveli a "magyar kolibrit". Így a szavazás végeredménye alapján a Magyar Rovartani Társaság a kacsafarkú szendert hirdette ki a 2021-es év rovarának.

A Társaság megköszönte a rengeteg beérkező szavazatot, és a hatalmas érdeklődést minden jelölt irányába. Jövőre talán még többen fognak örülni, ha a kertükben megjelenik egy ékfoltos zengőlégy, és sokan szerveznek kirándulásokat a szikrázó nyári napsütésben, hogy megpillanthassák a keleti rablópillét. Az viszont bebizonyosodott, hogy az eddig is népszerű “magyar kolibri”, a kacsafarkú szender, továbbra is sokak kedvence, és most már remélhetőleg, mindenki tudja, hogy nem egy madarat, hanem egy sebesröptű lepkét tisztelhet benne. A Társaság arra biztat mindenkit, hogy jövőre is ültesse be a balkonládáit és kertjét neki való virágokkal, hogy minél többet gyönyörködhessen benne!

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!