Meglett a 2021-es év rovara: elsöprő győzelmet aratott a magyar kolibri

Meglett a 2021-es év rovara: elsöprő győzelmet aratott a magyar kolibri

agrarszektor.hu
Eldőlt, ki kapja 2021-ben az év rovara címet. A Magyar Rovartani Társaság által kiírt szavazáson idén három jelöltre lehetett szavazni. Az idei döntősöket az kötötte össze, hogy mind olyan állatokra hasonlítanak, amelyekkel amúgy egyáltalán nem állnak rokonságban. Az ékfoltos zengőlégy, a kacsafarkú szender és a keleti rablópille küzdelméből végül magabiztosan, 3912 szavazattal a kacsafarkú szender került ki győztesen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Rovartani Társaság idén is meghirdette az Év Rovara versenyt, amelyben ezúttal három csalóka, magát másnak mutató rovar közül kellett kiválasztani a győztest. A Társaság elmondása szerint ez a látszólagos hasonlóság néha a hasonló életmód következménye, de lehet a védekezés egyik módja is. A megmérettetésről az Agrárszektor is tudósított.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén a jelöltekre csaknem hatezer szavazat érkezett, és kezdeti szoros küzdelem után az egyik jelölt nagyon elhúzott a többitől, és a beérkező voksok kétharmadát megszerezte magának. A verseny során az ékfoltos zengőlégy(Episyrphus balteatus) 890 szavazattal 15,27%-os eredményt ért el, a keleti rablópillét(Libelloides macaronius) 1027 fő, vagyis a szavazók 17,62%-a választotta, míg a kacsafarkú szenderre(Macroglossum stellatarum) 3912-en adták le a voksukat, vagyis az összes szavazó 67,11%-a kedveli a "magyar kolibrit". Így a szavazás végeredménye alapján a Magyar Rovartani Társaság a kacsafarkú szenderthirdette ki a 2021-es év rovarának.

A Társaság megköszönte a rengeteg beérkező szavazatot, és a hatalmas érdeklődést minden jelölt irányába. Jövőre talán még többen fognak örülni, ha a kertükben megjelenik egy ékfoltos zengőlégy, és sokan szerveznek kirándulásokat a szikrázó nyári napsütésben, hogy megpillanthassák a keleti rablópillét. Az viszont bebizonyosodott, hogy az eddig is népszerű “magyar kolibri", a kacsafarkú szender, továbbra is sokak kedvence, és most már remélhetőleg, mindenki tudja, hogy nem egy madarat, hanem egy sebesröptű lepkét tisztelhet benne. A Társaság arra biztat mindenkit, hogy jövőre is ültesse be a balkonládáit és kertjét neki való virágokkal, hogy minél többet gyönyörködhessen benne!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?