Megőrülnek a magyarok ezért a húsért: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek a magyarok ezért a húsért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A pulykahús-termelőket nemcsak a koronavírus-járvány miatt lecsökkent vendéglátóipari és szállodai fogyasztás, hanem az újra megjelent madárinfluenza is jelentős kihívás elé állította az idei évben. Ennek ellenére a termelés tudta tartani a lépést - az egy főre eső pulykahús-fogyasztásban Európa élvonalába tartozó - hazai fogyasztással.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tápanyagokban gazdag, a többi húsféléhez képest magas fehérje-, rendkívül alacsony zsír-, szénhidrát- és energiatartalommal rendelkező pulykahús íze is eltér az általában fogyasztott csirkehúsétól, ezért érdemes minél hamarabb megkóstoltatni a gyerekekkel, mert ami nem ízlik kiskorban, az általában a későbbiekben sem szokott - írja a NAK. Sajátosságainak köszönhetően a pulykáról fehér- és vöröshús egyaránt nyerhető, így más állatok (sertés, marha) húsa is helyettesíthető vele. Tápanyag-összetételét meghatározza az állat neme, kora, tartása, takarmányozása és tápláltsági állapota. Magas víztartalmának köszönhetően a pulykahús könnyen emészthető, emellett telítetlen zsírsavakban gazdag. 

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Különböző vitaminokat (A, B1, B2, B3, B6, B12), valamint szelént, vasat, foszfort és kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz.  A madár szinte minden részét fel lehet használni; melléből, combjából, szárnyából egyaránt ízletes ételek készíthetőek, ráadásul a nagytestű vágóállatokhoz képest a pulykahús elkészítéséhez rövidebb főzési, sütési idő szükséges. A világ közel hatmillió tonnás pulykahús-termelésének majdnem a fele az USA-ból származik. Jelentős pulykahús-előállítók ezenkívül Brazília, Kanada és Oroszország. A magyarországi termelés számos okból közel egy évtizede stagnál. Idén mintegy 92-93 ezer tonna vágóállatot dolgozhatnak fel hazánkban, amely jelenleg a teljes EU-s pulykahús-termelés 4,7%-át adja. Ez azonban több mint elég a hazai piac ellátásához, néhány ezer tonna exportra is jut.

EZ IS ÉRDEKELHET

A baromfihús-fogyasztás relatív aránya, valamint az intenzív technológiával nevelt csirke jelentősége tovább növekszik, amelynek fogyasztása 2000 óta 47%-kal nőtt globálisan. Mivel a fejlett országokban a húsfogyasztást lassuló dinamika jellemzi, a legnagyobb növekedés a fejlődő régiókban várható. Globális fogyasztás szempontjából, ünnepek szerint csoportosítva, a legtöbb pulykát - 46 milliót - az Egyesült Államokban szokásos Hálaadáskor vágják le, amelyet a Karácsony (22 millió), majd a Húsvét (19 millió) követ. Hazánkban az egy főre eső éves pulykahúsfogyasztás 4 kg körül alakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?