2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Állat

Mintaprojekt indul a magyarországi halfogyasztás növelésére

Együttműködési megállapodást írt alá egy, a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a termelékenység és a feldolgozás minőségének növelésére induló mintaprojekt előkészítésére Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön Békéscsabán.
 
 

Az Egészséges halat a gyerekeknek! - A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán című mintaprojekt célja, hogy a termelékenységet fokozzák, feldolgozóipart telepítsenek Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű tórendszeréhez - mondta el a programról Farkas Zoltán az MTI-nek. Hozzátette: céljuk az is, hogy a foglalkoztatást növeljék a térségben.

A célpiac - kiemelten a gyermek-, és közétkeztetés - kiszolgáláshoz egy formázott, szálkátlanított, panírozott és elősütött termékcsalád kifejlesztése szükséges, az itteni termelésből származó halak közül a ponty, a busa és az amur kiválóan alkalmasak arra, hogy alapanyagként szolgáljanak - mondta.

A projekt megvalósítása növelné a foglalkoztatottságot, magyar halat juttatna a gyermekétkeztetésbe, szervesen illeszkedne az ország stratégiai terveibe és a megye azon célkitűzésébe, hogy Magyarország élelmiszergazdaságának egyik motorja legyen - tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. A projektnek köszönhetően a halgazdaságban jelenlegi 15 helyett 100-150 munkavállaló dolgozhatna, és megvalósulna a biharugrai tórendszer komplex fejlesztése is.

A Biharugrai Halgazdaság Békés megyében a román határ közvetlen közelében van, a terület az ország egyik legnagyobb kiterjedésű, mintegy 2.000 hektár területű körtöltéses halastórendszere. Az itteni hal kiváló minőségű, mert a tavak ásványi anyagokban gazdag medre ízletes halhúst eredményez, magas fehérje- és alacsony, de kedvező összetételű, esszenciális zsírsavakban gazdag zsírtartalmat biztosít. Feldolgozóüzem hiányában azonban a megtermelt halakat jelenleg élve értékesítik hazai és külföldi piacokon. A kiváló minőség miatt külföldön rendívül keresett a termék, így a készlet nagyobb részét exportálják.

Magyarországon egyébként az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kilogramm évente, mely az uniós 24 kilogrammhoz viszonyítva rendkívül kevés. A hazai halfogyasztás ugyan a statisztikai adatok szerint évről évre kismértékben nő, de ezt teljes egészében az importból származó árukészlet eredményezi. Ennek alapvető oka az, hogy a Magyarországon megtermelt halak feldolgozottsági szintje nagyon alacsony.

A tanulmány kidolgozására 5 millió forintos megállapodást írtak alá a Vidékfejlesztési Minisztériummal. A tanulmánnyal 2013 tavaszára várhatóan elkészülnek, és a következő tanév második felében már a termékek közétkeztetésbe való bevezetése is megvalósulhat - mondta el Farkas Zoltán.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    A szakértő szemével

    Támogató:
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu