2023. május 29. hétfő Magdolna

Nyílhatnak a pénzcsapok: milliárdok hullhatnak a magyar halgazdaságokra

agrarszektor.hu
A következő időszakban mintegy húsz milliárd forint biztosítja majd a magyarországi halgazdaságok, illetve az ágazat megújulását és versenyképességének növelését. A Magyar halgazdálkodási operatív program plusz (Mahop plusz) a következő évben indul, ám előtte még közel hárommilliárd forint értékben nyithat újra korábban lezárt pályázatokat az Agrárminisztérium.

A Mahop plusz elfogadásával mintegy húszmilliárd forintból újulhat meg a következő években a hazai akvakultúra és haltermelés - írja a Magyar Nemzet. A Mahop plusz két fő prioritásra épül: az első a természetes vizek halállományának a növelése, a vízfolyások ökológiai állapotának és a víz minőségének javítása, valamint az ágazat helyzetéről pontos képet adó adatgyűjtési és ellenőrzési rendszer továbbfejlesztése. A második prioritás a meglévő haltermelő és -feldolgozó vállalkozások fejlesztése, versenyképességük növelése, új termelői bázisok és feldolgozók létrehozása, a munkakörülmények javítása és stabilizálása, valamint a kutatás és a termelés közötti tudástranszfer támogatása.

Az Agrárminisztériumban már zajlik a pályázatok előkészítése, az első felhívások várhatóan a jövő év elején jelenhetnek majd meg. Papp Zsolt György, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, az irányító hatóság vezetője közölte az új program előkészítése mellett párhuzamosan zajlik az előző támogatási ciklus lezárása is. Bár jelenleg egyetlen pályázat sincs nyitva a Mahop keretein belül, a meghiúsult beruházások kapcsán visszahulló forrásokat szeretné a tárca minél nagyobb mértékben felhasználni, ezért várhatóan több felhívást is újranyitnak majd. A szakember szerint mintegy hárommilliárd forintra pályázhatnak így a következő hónapokban a gazdálkodók, amit az év végéig ki is fizetnek a nyerteseknek. 

A pályázatokkal kapcsolatban folyamatos az egyeztetés a tárca és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) között. A legfontosabbnak olyan felhívások megjelenése, amelyek biztosíthatják a haltermelők energiaellátását. Fontos cél a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napenergia hasznosítása az ágazatban. Emellett a gépesítésre, a korszerűsítésére, az infrastruktúra-fejlesztésre és -bővítésre van a legnagyobb igény az ágazatban. A hazai haltermelők saját tőke szempontjából nem állnak túl jól, ugyanakkor az ágazat olyannyira ki van éhezve a támogatásokra, hogy így is jelentős lesz az érdeklődés a pályázatok iránt

- közölte a lappal Timmel Ede, a Mahal ügyvezető igazgatója. A Mahop plusz esetében az akvakultúra-beruházások támogatottsága hatvanszázalékos lesz, tehát negyven százalék önerőre van szükség a projektek megvalósításához.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?