Nyílhatnak a pénzcsapok: milliárdok hullhatnak a magyar halgazdaságokra

Nyílhatnak a pénzcsapok: milliárdok hullhatnak a magyar halgazdaságokra

agrarszektor.hu
A következő időszakban mintegy húsz milliárd forint biztosítja majd a magyarországi halgazdaságok, illetve az ágazat megújulását és versenyképességének növelését. A Magyar halgazdálkodási operatív program plusz (Mahop plusz) a következő évben indul, ám előtte még közel hárommilliárd forint értékben nyithat újra korábban lezárt pályázatokat az Agrárminisztérium.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A Mahop plusz elfogadásával mintegy húszmilliárd forintból újulhat meg a következő években a hazai akvakultúra és haltermelés - írja a Magyar Nemzet. A Mahop plusz két fő prioritásra épül: az első a természetes vizek halállományának a növelése, a vízfolyások ökológiai állapotának és a víz minőségének javítása, valamint az ágazat helyzetéről pontos képet adó adatgyűjtési és ellenőrzési rendszer továbbfejlesztése. A második prioritás a meglévő haltermelő és -feldolgozó vállalkozások fejlesztése, versenyképességük növelése, új termelői bázisok és feldolgozók létrehozása, a munkakörülmények javítása és stabilizálása, valamint a kutatás és a termelés közötti tudástranszfer támogatása.

Az Agrárminisztériumban már zajlik a pályázatok előkészítése, az első felhívások várhatóan a jövő év elején jelenhetnek majd meg. Papp Zsolt György, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, az irányító hatóság vezetője közölte az új program előkészítése mellett párhuzamosan zajlik az előző támogatási ciklus lezárása is. Bár jelenleg egyetlen pályázat sincs nyitva a Mahop keretein belül, a meghiúsult beruházások kapcsán visszahulló forrásokat szeretné a tárca minél nagyobb mértékben felhasználni, ezért várhatóan több felhívást is újranyitnak majd. A szakember szerint mintegy hárommilliárd forintra pályázhatnak így a következő hónapokban a gazdálkodók, amit az év végéig ki is fizetnek a nyerteseknek. 

A pályázatokkal kapcsolatban folyamatos az egyeztetés a tárca és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) között. A legfontosabbnak olyan felhívások megjelenése, amelyek biztosíthatják a haltermelők energiaellátását. Fontos cél a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napenergia hasznosítása az ágazatban. Emellett a gépesítésre, a korszerűsítésére, az infrastruktúra-fejlesztésre és -bővítésre van a legnagyobb igény az ágazatban. A hazai haltermelők saját tőke szempontjából nem állnak túl jól, ugyanakkor az ágazat olyannyira ki van éhezve a támogatásokra, hogy így is jelentős lesz az érdeklődés a pályázatok iránt

- közölte a lappal Timmel Ede, a Mahal ügyvezető igazgatója. A Mahop plusz esetében az akvakultúra-beruházások támogatottsága hatvanszázalékos lesz, tehát negyven százalék önerőre van szükség a projektek megvalósításához.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?