Most érkezett: fertőző szarvasmarha-betegséget mutattak ki Veszprém megyében

Most érkezett: fertőző szarvasmarha-betegséget mutattak ki Veszprém megyében

agrarszektor.hu
Gümőkór fertőzöttséget igazoltak május végén egy Veszprém megyei állattartó telepen a helyi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A fertőzésre a vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszer vizsgálatai alapján derült fény, melyek azt is szavatolják, hogy fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhet. A fertőzés forrását vizsgáló járványügyi nyomozás folyamatban van.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány - Nébih által is igazolt - gümőkór fertőzöttsége miatt. A fertőződés, bizonyos esetszám felett, veszélyeztetheti Magyarország élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarha gümőkór mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel - írta meg a Nébih.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Veszprém megyei állattartó telepen május végén igazolta a gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az állományban forgalmi korlátozást rendeltek el a hatósági állatorvosok, felszámolása folyamatban van. A járványügyi nyomozás során jelenleg a gümőkór fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktérium (Mycobacterium) törzsek genetikai beazonosítása és összehasonlítása más korábban izolált törzsekkel. Az EU-szerte egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett. A Veszprém megyei állomány fertőzöttségére is ezen vizsgálatok alapján derült fény.
Mivel a telepről az elmúlt két évben Olaszországba, Törökországba és Izraelbe is szállítottak marhát, ezért az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - hivatalosan értesítette az érintett államokat a fertőzésről.

A Nébih laboratóriuma 2020-ban 968 házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintát vizsgált a gümőkór kórokozójának kimutatása céljából. Ennek során 2-2 Baranya és Somogy megyei szarvasmarhatelepnél igazolták a fertőzöttségét.  Ettől függetlenül Magyarország 2020-ban továbbra is megőrizte a "gümőkórtól hivatalosan mentes" minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?