Nagy a baj! Újabb országban került tiltólistára a magyar baromfi

Nagy a baj! Újabb országban került tiltólistára a magyar baromfi

agrarszektor.hu
Mexikó megtiltotta a Bács-Kiskun megyéből származó naposbaromfi és keltetőtojás importját azt követően, hogy március végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította a madárinfluenza vírusát. Ők már a sokadik ország akik hasonló intézkedéseket tesznek a Magyarországon terjedő madárkór miatt, szintén korlátozásokat vezetett be ugyanis Omán, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Hongkong, Izrael, Japán, Kína, Kuvait, Tajvan, Szingapúr és Oroszország is a magyar baromfival, illetve baromfitermékekkel szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a hazánkban is egyre nagyobb méreteket öltő madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, a Fülöp-szigetek, Kína, Kuvait, Omán és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr, Szaúd-Arábia, Hongkong és Oroszország csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja szerint 2020. március 31-én kelt, 2020. április 3-án érkezett értesítés alapján Mexikó 2020. március 22-től megtiltotta a Bács-Kiskun megyéből származó naposbaromfi és keltetőtojás (jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány) importját.

EZ IS ÉRDEKELHET

Madárinfluenza Magyarországon 2020-ban
2020. január 12-én magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. 2020. március 25-én a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nébih laboratóriuma. 2020.03.31-én két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaság állományában is kimutatta a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy habár év elején Komárom-Esztergom megyében is felbukkant a madárinfluenza, jelenleg Bács-Kiskun és Csongrád megyében terjed a kórokozó. Ez utóbbi két megyében a vírus miatt a közelmúltig 689 ezer víziszárnyast kellett leölni. A kór mostani megjelenése egyértelműen a vadmadarak vándorlásához köthető, de a Nébih járványvédelmi nyomozásának eredményei szerint a nagy állatsűrűségű állattartó telepeknél a veszélyt fokozza, hogy a betegség szél útján is továbbterjedhet. A hivatal ugyanakkor hiányosságokat tapasztal a járványvédelmi előírások betartásában is, mivel egyes gazdaságokban nem teljesítik maradéktalanul a zárt szárnyastartásra vonatkozó kötelező rendelkezéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?