2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Állat

Nagy a baj! Újabb országban került tiltólistára a magyar baromfi

Mexikó megtiltotta a Bács-Kiskun megyéből származó naposbaromfi és keltetőtojás importját azt követően, hogy március végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította a madárinfluenza vírusát. Ők már a sokadik ország akik hasonló intézkedéseket tesznek a Magyarországon terjedő madárkór miatt, szintén korlátozásokat vezetett be ugyanis Omán, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Hongkong, Izrael, Japán, Kína, Kuvait, Tajvan, Szingapúr és Oroszország is a magyar baromfival, illetve baromfitermékekkel szemben.
 
 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a hazánkban is egyre nagyobb méreteket öltő madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, a Fülöp-szigetek, Kína, Kuvait, Omán és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr, Szaúd-Arábia, Hongkong és Oroszország csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja szerint 2020. március 31-én kelt, 2020. április 3-án érkezett értesítés alapján Mexikó 2020. március 22-től megtiltotta a Bács-Kiskun megyéből származó naposbaromfi és keltetőtojás (jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány) importját.

Madárinfluenza Magyarországon 2020-ban
2020. január 12-én magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. 2020. március 25-én a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nébih laboratóriuma. 2020.03.31-én két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaság állományában is kimutatta a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma. 

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy habár év elején Komárom-Esztergom megyében is felbukkant a madárinfluenza, jelenleg Bács-Kiskun és Csongrád megyében terjed a kórokozó. Ez utóbbi két megyében a vírus miatt a közelmúltig 689 ezer víziszárnyast kellett leölni. A kór mostani megjelenése egyértelműen a vadmadarak vándorlásához köthető, de a Nébih járványvédelmi nyomozásának eredményei szerint a nagy állatsűrűségű állattartó telepeknél a veszélyt fokozza, hogy a betegség szél útján is továbbterjedhet. A hivatal ugyanakkor hiányosságokat tapasztal a járványvédelmi előírások betartásában is, mivel egyes gazdaságokban nem teljesítik maradéktalanul a zárt szárnyastartásra vonatkozó kötelező rendelkezéseket.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu