Nem árt résen lenni: álhírek terjednek az interneten az állatorvosi vényekről

Nem árt résen lenni: álhírek terjednek az interneten az állatorvosi vényekről

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) értesülései szerint egy, a napokban terjedő álhír értelmében augusztus 1-től megváltozik az állatorvosi vényírás, és bevezetésre kerülnek az elektronikus állatorvosi vények Magyarországon. A hivatal ezúton hívja fel az érintettek figyelmét, hogy az információ valótlan, ugyanis a jogszabályi környezet változása egyelőre csupán megalapozza az elektronikus állatorvosi vények jövőbeli bevezetését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nébih szerint az álhír alapja az lehet, hogy 2020. augusztus 1-től hatályba lép az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008 évi XLVI. törvény (Éltv.) módosítása, amely változtat az állatorvosi vény jelenlegi definícióján, ezáltal megnyitja az utat az elektronikus vények rendszerének majdani bevezetéséhez, olvasható a hivatal oldalán. E törvény alkalmazásában az állatorvosi vény állatorvosi képesítéssel rendelkező személy által kiadott, állatgyógyászati készítmény rendelésére vonatkozó, papíralapú vagy elektronikus vény, vagy megrendelő. A közeljövőben módosuló, az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendeletben ugyancsak megjelenik majd az elektronikus vény fogalma.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A Nébih hangsúlyozni szeretné azonban, hogy ezek a változások egyelőre csak elméleti jellegűek! Az, hogy a jogszabályokban foglalt változtatások mikor jelennek majd meg a mindennapi gyakorlatban, azaz mikor állnak rendelkezésre a gyakorlati feltételek az állatgyógyszerek elektronikus vény alapján történő kiszolgálására, egyelőre nem tudható.

Mindemellett a hivatal kiemeli, hogy az állatgyógyászati készítmények rendelésére vonatkozó hagyományos vények szeptemberig elektronikus úton (pl. okostelefonon) is bemutathatók az állatpatikákban. A könnyítés nem vonatkozik a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre és az antibiotikumokra. A rendkívüli helyzetben hozott intézkedésről a Nébih saját honlapján írt részletesebben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?