Nincs megállás: újabb feketelistára került fel a magyar baromfi

Nincs megállás: újabb feketelistára került fel a magyar baromfi

agrarszektor.hu
Kína egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és víziszárnyashús importját a madárinfluenza miatt, ugyanakkor nem ők az első ország, akik korlátozásokat vezetnek be. Ahogy korábban megírtuk, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre ráadásul Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan szintén egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lapunkat a héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatta, hogy több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül négy a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezen szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr és Hongkong csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nébih honlapja szerint január 15-től Kína szintén egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és víziszárnyashús importját a madárinfluenza miatt, így újabb ország tiltólistájára került fel a hazai szárnyas. 

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, múlt héten Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih, így a teljes állományt, 53.500 pulykát kellett leölni. Pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratórium, ott a 115.000-es állomány leölését rendelték el. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor elmondta lapunknak, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?