Szigorú intézkedések a madárinfluenza miatt: ez minden magyar vágóhidat érint

Szigorú intézkedések a madárinfluenza miatt: ez minden magyar vágóhidat érint

agrarszektor.hu
Az érvényes előírások lehetővé teszik, hogy, ha a járványügyi helyzet is megengedi, akkor kijelölt vágóhidakra a madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területről azonnali vágásra beszállíthatóak a baromfik. Mindez természetesen csak szigorú szabályok betartása mellett lehetséges.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területről csak szigorú szabályokkal fogadhatnak baromfit azonnali vágásra a vágóhidak, és a húsértékesítésre is rendkívüli előírások érvényesek - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatóból. A korlátozás alatt álló területről származó állatok levágása kizárólag az Országos Járványvédelmi Központ által erre a célra kijelölt vágóhídon történhet. A szabályok alapján védőkörzetből származó élőállatokat és állati termékeket elkülönítve kell kezelni, szállítani és tárolni vágóhidakon. Madárinfluenza miatt korlátozás álló területekről csak Magyarországon forgalmazható friss baromfihús, és ezek csomagolásán különleges azonosítót kell elhelyezni. A hőkezelt készítmények szabadon forgalmazhatók. A Nébih összefoglalta a vágóhídi beszállítás feltételeit, és a vágóhidak kijelölésére vonatkozó eljárásrendet is a honlapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A beszállításhoz szükséges legfontosabb feltételek:

  • A korlátozás alatt álló területről származó állatok levágása kizárólag az Országos Járványvédelmi Központ által erre a célra kijelölt vágóhídon történhet.
  • A vágóhídra történő szállítást a származási hely szerint és a vágóhíd helye szerint illetékes megyék egyedileg, kérelemre engedélyezik.
  • A szállítások további feltétele az alábbi követelmények teljesítése:

a) Az állományból vett minták laboratóriumi vizsgálatai kedvező eredménnyel zárultak. Mintavétellel kapcsolatos elvárások:

  • a mintát a szállítást megelőző 48 órán belül kell levenni,
  • a minta 60 db légcső/garat vagy kloáka tamponból áll, valamennyi termelési egységből, ahonnan a baromfit levágásra szánják,
  • a mintakísérő irat teljeskörű kitöltése kötelező, hiányos mintakísérő esetén az adatok pótlásáig a laboratórium nem vizsgálja a mintát.

b) Az állattartó telepen, a szállítást megelőző 24 órán belül, hatósági állatorvosi vizsgálat történik, amiről jegyzőkönyv készül.

c) Védőkörzetből leplombált járművekben kell szállítani az állatokat.

d) Védőkörzetből származó állatok esetében a vágóhídon mind az élő állatokat, mind a termékeket elkülönítve kell kezelni, tartani, szállítani és tárolni.

e) A vágóhídon a hatósági állatorvosnak vágás előtt és vágás után egyaránt részletes hatósági vizsgálatot kell végeznie.

A korlátozás alá tartozó területről - védő és megfigyelési körzet - származó levágott állatok húsával, húsából nyert készítmények jelölésével, forgalmazásával kapcsolatban az alábbiak előírások érvényesek:

  • Madárinfluenza miatt korlátozás álló területekről származó baromfikból nyert friss baromfihús (egész vagy darabolt baromfi, darált hús és előkészített hús, valamint MSM termék), a hőkezelt készítmény kivételével, kizárólag Magyarországon forgalmazható.
  • A fentiekben felsorolt friss baromfi és termékek csomagolásán a normál jelöléstől eltérő, különleges azonosító jelet kell alkalmazni.
  • Az érintett termékeken a vonatkozó rendelet szerinti különleges azonosító jel2. (ovális bélyegző közepén egymást keresztező két egyenes vonalból álló kereszt) helyett az alternatív azonosító jel3. kell feltüntetni. 
  • A hőkezelésen átesett készítmények - a vonatkozó rendelet alapján6. - szabadon forgalmazhatók, különleges és alternatív azonosító jelölés használata nélkül. Ezen termékeknél a különböző állati eredetű termékekre vonatkozó azonosító jelölését7. kell alkalmazni.
A részletes lista itt érhető el. 

A vágóhíd kijelölésre vonatkozó eljárásrend:

  • Az a vágóhíd, amelyik vállalja a vágást, a területileg illetékes kormányhivatalhoz nyújthatja be ez irányú kérelmét (jelentkezését). A kérelemben részletezni kell, hogy mikortól, honnan (milyen korlátozási típusú területről) milyen terméket szeretne fogadni,
  • Az illetékes kormányhivatal a kérelmet - egyetértése esetén - továbbítja az Országos Járványvédelmi Központ (OJK) felé.
  • A kijelölő határozatot az OJK adja ki, részletezve benne a szabályokat.
  • A határozatot a vágóhíd és az érintett kormányhivatalok egyaránt megkapják.
  • A kiszállításokat a származási hely illetékes hatósága engedélyezi, amennyiben a kijelölt vágóhíd elhelyezkedése szerint illetékes kormányhivatal az állatok fogadásához hozzájárul.
  • A határozatban foglaltakon túl természetesen az egyéb vonatkozó jogszabályokban leírtakat is maradéktalanul be kell tartani minden területen.

Fontos, hogy az OJK határozata nem az Éltv. szerinti aktív közreműködésre kötelezés, hanem egy kérelemre induló intézkedés!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03