2022. január 18. kedd Piroska

Hírek - Állat

Tiltólistára került a magyar baromfi: jönnek a korlátozások

Japán és Hongkong is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban ismét azonosított madárinfluenza miatt. A vírus jelenlétét 2021. január 6-án igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma több, Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban is, az említett két ország pedig január 7-től megtiltotta bizonyos hústermékek bevitelét hazánkból.
 
 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, 2021. január 6-án madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében már a gyanú alapján megkezdte az Ács település melletti, egymás szomszédságában lévő pulykatartó gazdaságok állományainak, mintegy 90 ezer pulyka leölését. A szakemberek a gazdaságok körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. 

A területen szállítási korlátozások is érvénybe lépnek, így Japán és Hongkong is megtiltotta bizonyos hazánkból származó baromfitermékek bevitelét országukba. Japánba 2021.01.07-től Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék területéről (gazdaságok és vágóhidak tekintetében egyaránt) ismét tiltott a korlátozott állatok, illetve termékek exportja (kivételt képeznek a 2020.12.11-i vagy azelőtti gyártásból származó korlátozott termékek a tárolás és szállítás feltételeinek teljesülése mellett). A korlátozást a kitöréstől számított három hónapig tartja fenn a japán hatóság, amennyiben nem kerül sor újabb megbetegedésre. Ha nincs újabb megbetegedés, az Agrárminisztérium járványügyi tájékoztatása után újraindulhat az export az érintett területekről. A korlátozott termékek közé tartozik az élő baromfi, a baromfi hús, a baromfi termékek, valamint a tojást tartalmazó termékek (kivételt képeznek a 2020.12.11-i vagy azelőtti gyártásból származó baromfihús, baromfi termékek és tojást tartalmazó termékek, amennyiben a tárolás és szállítás körülményei az előírásoknak megfelelően történtek). A japán hatóságok állásfoglalása szerint sterilizált toll és pehely továbbra is szállítható még a madárinfluenzával érintett területekről is, amennyiben a szállítmányt formalin gázzal fertőtlenítik a beérkezést követően. Hongkongba 2021.01.07-től tiltott a Komárom-Esztergom megyéből származó baromfi és baromfitermékek (a tojást is beleértve) exportja, vagyis az emberi fogyasztásra szánt baromfi és baromfitermékek, beleértve a tojást is. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!