2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Állat

Tiltólistára került a magyar baromfi: jönnek a szigorítások

Több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezen tilalmak közül négy a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezen szállítmányokra.
 
 

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, múlt héten Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih, így a teljes állományt, 53.500 pulykát kellett leölni. Pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratórium, ott a 115.000-es állomány leölését rendelték el. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor elmondta lapunknak, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Megkérdeztük a Nébih-et arról, akadnak-e már olyan országok, amelyek korlátozták, vagy épp teljesen megtiltották a magyar baromfi, illetve baromfitermékek bevitelét országukba. Közölték, több úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket, ezek a tilalmak vagy a teljes országra vagy csak a korlátozásokkal érintett területekre terjedhetnek ki. Hozzátették, fontos tudni, hogy – külön értesítés nélkül is – tilos minden olyan harmadik országba szállítmányt indítani, amelynél az export egészségügyi bizonyítványon igazolni kell Magyarország magaspatogenitású madárinfluenzától való mentességét, mivel ez a kitétel hazánkra jelenleg nem áll fenn. Kiemelték ugyanakkor, hogy a harmadik országokba irányuló kereskedelmen túl a belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások a korlátozás alá eső területeken kívül zavartalanul folyhatnak.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legfrissebb információkat az érintett országokról és a korlátozott termékekről:

A Nébih hangsúlyozta, hogy a tilalmak végső határidőt nem tartalmaznak, a korlátozás ideje ugyanis jelentősen függ a járványhelyzet alakulásától. Jellemző, hogy az ország madárinfluenza mentességének visszaszerzését követően oldják csak fel az intézkedéseket a harmadik országok. Addig is az Agrárminisztérium és az országos főállatorvos mindent megtesz a regionalizáció eléréséért, azaz, hogy a tiltások csak a korlátozás alá eső területekre és ne hazánk teljes területére vonatkozzanak, erről azonban minden országgal egyedileg kell megállapodni - közölte a hatóság.

Korábban több ország esetében is sikerült már regionalizációs egyezményt kötni. Például a tavaly júliusban Japánnal kötött megállapodásnak köszönhető, hogy a szigetország csak a korlátozás alá eső területek termékeivel szemben vezetett be intézkedéseket.

Címlapkép: Getty Images


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu