Több mint 400 ezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

Több mint 400 ezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
Nagyjából 300 ezer csirkét terveznek elgázosítani Angliában, ezzel 400 ezer fölé emelve a koronavírus miatt leölt madarak számát, hiszen Skóciában mintegy 110 ezer csirkét már el kellett altatni. Az intézkedés oka, hogy Nagy-Britannia egyik legnagyobb húsfeldolgozójában 75 dolgozó karanténba kényszerült, miután megjelent a koronavírus a norfolki üzemben. Emiatt az üzem lényegében leállt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy-Britanniában hetente kb. 20 millió csirkét dolgoznak fel, ezek túlnyomó többségét néhány nagy vágóhídon, amiknek kb. heti 2 millió csirke a teljesítményük, írta meg a 444.hu a Guardian információi alapján. Ilyen nagy vágóhíd a norfolki üzem is, a Banham Poultry, ezért a dolgozók karantén alá helyezéséből eredő teljesítménycsökkenést az egész piac meg fogja érezni, ugyanis a meghatározott időben ide szánt csirkék túlnyomó részét egyszerűen nem tudják máshol levágni.

A Banham Pultry igazgatója, Blaine Van Rensburg elmondta, mivel nem tudják, meddig fog tartani a jelenlegi helyzet, így nem lehet megjósolni azt sem, mennyi állatot kell még levágniuk. Az igazgató cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a koronavírus miatt egyszer már le kellett vágniuk körülbelül 7 ezer állatot. Blaine Van Rensburg egyúttal azt is elmondta, hogy a helyzetre való tekintettel már gondoskodtak mintegy 250 ezer állat átszállításáról más vágóhidakra, és ha lehetőségük nyílik még rá, ezt folytatni is fogják.

Az állománycsökkentés folyamán a vágóhidak elgázosítják a vágóhídra nem kerülő csirkéket, ehhez az iparágban általában szén-dioxidot használnak. Az állatok leölésének ez a módja humánusnak minősül és megfelel a törvényeknek. A tetemek nem kerülnek be emberi élelmiszerekbe, maximum csak a takarmányalapanyag lesz belőlük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03