Tömegével mehetnek csődbe ezek az állattenyésztők a koronavírus miatt

Tömegével mehetnek csődbe ezek az állattenyésztők a koronavírus miatt

Komoly értékesítési gondokkal küzdenek a magyar kecsketenyésztők, többségük ugyanis belföldön, jellemzően a helyi piacokon adja el termékeit, ezek azonban bezártak a koronavírus-járvány miatt - tájékoztatta az Agrárszektort Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a hazai kecsketartók szinte egyetlen bevételi forrása a kecsketej, és az ebből készült termékek eladása, így mivel jelenleg sokan nem tudják megoldani termékeik értékesítését, a kisebb termelők akár csődbe is mehetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyar juhágazatot a húsvéti szezon kellős közepén érte a koronavírus-járvány megjelenése, és habár eleinte valóban komoly problémákat okozott az új COVID-19, több olyan kormányzati intézkedés is született, amely ezekre megoldást kínált - mondta Hajduk Péter. Kiemelte, hogy az áruszállítás, és a kamionok biztonságos haladása érdekében külön folyosót nyitottak a teher- és áruforgalom, valamint a személyforgalom számára a határokon, ami segítette a szállítás zökkenőmentessé tételét. Eleinte természetesen okozott kisebb fennakadást, míg a kereskedők és a forgalmazók megtanulták az eljárási rendet, de végül közel akkora mennyiségű bárány hagyta el Magyarországot idén, mint amennyi a tavalyi év azonos időszakában. A hazai bárány legfőbb felvevő piaca Olaszország, ahol a koronavírus-járvány miatt nem üzemeltek a kisebb hentesboltok, illetve a vendéglátóhelyek, így csak a vágóhidakra, és a nagy áruházakba jutott a magyar bárányból - közölte Hajduk Péter.

A szakember hangsúlyozta, a szövetség nem tud arról, hogy jelentősebb mennyiségű bárány bent ragadt volna, vagy valakinek komoly értékesítési problémái lettek volna. Kitért arra is, hogy voltak ugyanakkor árletörési kísérletek az utóbbi 3-4 hétben, de ágazati összefogással ezt sikerült kezelni. A hazai árak így körülbelül az Európai Uniós árszint körül alakultak, ahol minimálisan valóban visszaestek a felvásárlási árak, de a magyarországi árak még így is az uniós árak szintjén voltak.

Forrás: MTI Fotó: Mészáros János

Hajduk Pétertől azt is megtudta lapunk, hogy a hazai fogyasztók most húsvétkor érezhetően kevesebbet vásároltak, 30 százalékkal kevesebb bárányhús fogyott ugyanis a boltokban, mint az előző év ugyanezen időszakában. A szakember szerint ez valószínűleg a koronavírus-járvány miatt volt, aminek hatására feltételezhetően kevesebben mozdultak ki otthonról, és mentek el vásárolni. 

Habár a juhtenyésztők problémái végül megoldódni látszódnak, a magyar kecsketenyésztőknek, és azoknak a juhtenyésztőknek, akik tejtermékek értékesítéséből tartották fent gazdáságukat, komoly problémát okoz a járvány - tájékoztatott az ügyvezető igazgató. Ők ugyanis a belföldi piacra termelnek, az alapanyagot saját maguk dolgozzák fel, és a helyi piacokon adják el a termékeiket. Ezek a piacok azonban a koronavírus miatt bezártak, így sokan most háztól értékesítenek, illetve az interneten próbálják meg eladni az árukat. A kecsketenyésztők számára az egyetlen bevételi forrást a kecsketej, és az ebből készült termékek értékesítése jelenti, így az ágazat legnagyobb problémája most ezen termékek piacra juttatása - emelte ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03