2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Állat

Tuti tippek sertéstartóknak: így lesz fenntartható és nyereséges a takarmányozás

A fenntarthatóság a jövő egyik kulcsszava lehet, és szép lassan szinte minden ágazatba és szektorba begyűrűzhet. A sertéstenyésztés sem kivétel ez alól, a tenyésztőknek pedig érdemes lehet elgondolkodni azon, milyen fenntartható, ugyanakkor jövedelmező lehetőségek vannak, például az állatok etetésével kapcsolatban.
 
 

Napjainkban a sertéstenyésztőknek egyszerre kell megküzdeniük a jogszabályi követelményekkel, a fogyasztói igényekkel és a növekvő népességgel - írta meg a Pig Progress. Ugyan nagy előrelépések történtek a sertéstartás genetikai, táplálkozástudományi, tartási, egészségügyi és irányítási területein, de vajon elég ez ahhoz, hogy a gazdák meg tudják őrizni a versenyképességüket?

Melyek azok a fenntartható lehetőségek, amelyek ugyanakkor nyereségesek is lehetnek a sertéstenyésztők számára?

Enzimek: Ezek segítségével az állatok az elfogyasztott tápból több tápanyagot nyerhetnek ki. Ha a költségek problémát jelentenek, a gazda megpróbálkozhat egy minimum tápanyagbeviteli rendszer kipróbálásával, hogy csökkentse a kiadásokat, miközben akár a teljesítményt is növelheti.

Ásványi anyagok csökkentése az állatok takarmányozásában, amennyire csak lehetséges. A magas cink- és a réztartalmú készítményeket a növekedés felgyorsítására használták a múltban, de ezeket bányászni kell, és az maga károsanyag-kibocsátással járó folyamat. A gazdák más, környezetkímélőbb és fenntarthatóbb módokon is fenntarthatják az állataik teljesítményét.

Melléktermékek felhasználása: Ha a gazda hozzáfér a helyi melléktermékekhez, az egy mindenki számára kedvező szituáció lehet, hiszen a termelő és a fenntartható gazdálkodás is jól jár. Így ha a gazda például erjesztésen vagy folyékony tápláláson gondolkozik, a helyi melléktermékek felhasználásával komolyan csökkentheti a költségeit.

Technológia: A változás és az új eszközök ijesztőeknek és drágának tűnhetnek. Ugyanakkor, ha az ember megérti, hogy mekkora mértékben csökkentheti velük a sertéstenyésztés munkaköltségeit, és hogy milyen új lehetőségeket nyitnak a termelésben és az értékesítésben, akkor máris hasznosabbnak tűnnek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu