Új hírek bárányfronton: így alakultak az árak a magántárolási támogatás bejelentése után

Új hírek bárányfronton: így alakultak az árak a magántárolási támogatás bejelentése után

agrarszektor.hu
A koronavírus-világjárvány okozta piaci zavarok ellenére az európai bárányárak a múlt héten tartották magukat, melyhez a magántárolási támogatás bejelentése is hozzájárult.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság által bejelentett és az EU tagállamai által jóváhagyott 20 millió eurós magántárolási támogatás keretében 36 000 tonna friss bárányhúst 3-5 hónapos időtartamra vonnak ki a piacról - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez a mennyiség várhatóan az őszi időszakban kerül vissza, amikorra remélhetőleg a világjárványhoz kapcsolódó korlátozások a legtöbb országban enyhülnek. Bár a magántároláshoz nyújtott támogatás az EU-ban régóta fennálló, bevált piaci támogatás, azonban a szektorban az elmúlt 20 évben ez lesz az első ilyen intézkedés.

Az április 23-án indult, egyhónapos Ramadán-periódus a második hetébe ért, ezért a korábbi hetekben a vallási ünnephez kötődő fesztiválok miatti megnövekedett megrendelési igények pozitív hatásai − melyek a piacnak jelentős támogatást adtak az elmúlt hetekben − múlóban vannak. Ezt tükrözi a Romániában, a Közel-Kelet egyik legjelentősebb élőbárány-beszállítójánál tapasztalt erőteljes, 11%-os árcsökkenés. Ugyanakkor elmondható, hogy a francia árak kissé javultak az elmúlt héten, és a magasabb brit árak szintén pozitív hatással vannak az EU-27 értékeire, bár a spanyol értékek 3,4%-kal csökkennek a korábbi hét áraihoz viszonyítva. Az április 26-ával záruló, 17. héten a nehéz bárányok EU-átlagára 567,22 EUR/100 kg volt, ez az előző heti árakhoz viszonyítva 1,1%-os növekedést jelent.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?