Új módszerekkel ellenőrizhető a gazdasági állatok spermájának minősége

Új módszerekkel ellenőrizhető a gazdasági állatok spermájának minősége

agrarszektor.hu
Miként lehet ellenőrizni a gazdasági állatok mesterséges termékenyítéskor használt spermájának minőségét? Milyen lehetőségek vannak az eljárások automatizálására? E kérdéseket járta körül kutatásai során Dr. Nagy Szabolcs Tamás egyetemi tanár, a Szent István Egyetem (SZIE) Georgikon Campusának tudományos és innovációs dékánhelyettese. Dr. Nagy Szabolcs Tamás kutatási eredményeit október 2-án mutatta be a Magyar Tudományos Akadémián, tudhattuk meg Dr. Farkas Alexandra, a SZIE Médiaközpont munkatársának közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sikeres termékenyítés eléréséhez az egyes spermiumoknak több szempontból is megfelelőnek kell lenniük, és mivel az ondósejtek feje, középrésze és flagelluma egyaránt fontos szerepet játszik a folyamatban, bármilyen szerkezeti rendellenességük az állatok termékenyítőképességének zavarait okozhatja. Amikor az ondósejtek nem kompenzálható mértékű rendellenességekkel bírnak, képesek ugyan a petesejtbe hatolni és akár meg is termékenyíthetik azt, később azonban az embrió fejlődése közben adódhatnak problémák. A spermalaboratóriumok számára tehát létfontosságú az esetleges abnormalitások előzetes kiszűrése, ám az ehhez szükséges eljárások korábban nem voltak elég precízek, pontosak.

Az állattenyésztő szakemberek részéről tehát hosszabb ideje megfogalmazódott már az az igény, hogy a mesterséges termékenyítés során használt hímivarsejteket objektíven és lehetőleg automatizált technikák révén lehessen bírálni. Ezen eljárás fejlesztése érdekében végzett laboratóriumi vizsgálatokat Dr. Nagy Szabolcs Tamás, a SZIE Georgikon Campus egyetemi tanára, aki mind a hímivarú gazdasági állatok szaporodásbiológiájának, mind az ezzel kapcsolatos gyakorlati munkának nemzetközileg elismert képviselője.

A kutató által kidolgozott metodika gerincét az áramlási sejtanalízis alkotja, amely rövid idő alatt nagyszámú sejt, azaz másodpercenként akár egy-kétezer spermium objektív értékelését is lehetővé teszi. A spermiumok a mérés során hordozófolyadékban áramolva lézersugáron haladnak keresztül, majd a visszavert fény alapján következtetni lehet a sejtek méretére és belső összetettségére. A lézer emellett a spermiumokhoz kötődő speciális fluoreszcens festékeket is gerjeszti, ami lehetővé teszi az egyes sejtszervek különböző színnel való jelölését és vizsgálatát. Egy ilyen berendezés révén tehát a különböző sejtszervek külön-külön, illetve kombinálva is minősíthetők, a folyamat részletei azonban a szóban forgó kutatás során kerültek pontosításra. A kutató a vizsgálatok zömét bikaspermával végezte, de halak és tenyészmének ondójával is végzett kísérleteket.

Mivel Dr. Nagy Szabolcs Tamás a kutatási projekt során szorosan együttműködött több neves külföldi spermalaboratóriummal és fejlesztő céggel, a mesterséges termékenyítő állomások rutin spermavizsgálatára optimalizált műszerek és tesztek már meg is jelentek az egyik nemzetközi vállalat termékpalettáján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55