2020. április 8. szerda Dénes

Hírek - Állat

Új rekord: Magyarország 51 százalékkal növelte a csirkehús kivitelét

Beérnek a folyamatos fejlesztések Magyarországon: szárnyal a csirkehústermelés. Ugyanekkor a termelői árak is a magasabbra kúsztak. Az áremelkedés mértéke nem kiugró, 3,1-3,6 százalékos, mivel Kína egyelőre jól kezeli az afrikai sertéspestis miatt fokozódó húsigényét. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentését szemlézzük.
 
 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) májusban megjelent rövidtávú előrevetítése szerint a világ baromfihús-termelése 128,4 millió tonna lehet 2019-ben, ami az előző évihez képest csaknem 3 százalékos emelkedést jelentene. A baromfihús a világ hústermelésének 38 százalékát teheti ki az idén.

A legnagyobb baromfihús-előállító országok továbbra is az Egyesült Államok (22,6 millió tonna), Kína (20,4 millió tonna), az Európai Unió (15,6 millió tonna) és Brazília (14,2 millió tonna) maradhatnak.

A baromfihús a globális húskereskedelem csaknem 39 százalékát teheti ki (13,8 millió tonna) 2019-ben. A legnagyobb baromfihús-importőr továbbra is Kína és Japán maradhat, emellett meghatározó még Mexikó, az EU, Szaúd-Arábia és a Dél-afrikai Köztársaság is. Tovább emelheti a baromfihúsok kivitelét Brazília, az USA, az EU és Thaiföld.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió baromfihús-exportja 12 százalékkal 471 ezer tonnára nőtt 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Vietnámba (+64 százalék), a Fülöp-szige-tekre (+23 százalék), Ghánába (+17 százalék), a Benini Köztársaságba (+10 százalék) és Ukrajnába (+1 száza-lék) emelkedett, míg Hongkongba (–6 százalék) csökkent az uniós baromfihús kivitele. A közösség baromfihús-importja is nőtt, 13 százalékkal 226 ezer tonnára. Az import 75 százaléka Brazíliából és Thaiföldről származott, összesen csaknem 170 ezer tonna, előbbiből 22 százalékkal, utóbbiból pedig 11 százalékkal több baromfihús érkezett, mint tavaly ilyenkor.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A NAIK AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 225 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2019 első négy hónapjában, csaknem ugyanannyit, mint 2018 azonos időszakában. Ebből a vágócsirke140 ezer tonnát (+2,5 százalék), a vágópulyka 33 ezer tonnát (–6,6 százalék) tett ki. A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-exportja 26 százalékkal 64 ezer tonnára emelkedett 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül

a csirkehús kivitele 51 százalékkal csaknem 40 ezer tonnára nőtt, míg a pulykahúsé 4 százalékkal 9 ezer tonnára csökkent.

A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (10 ezer tonna), Ausztria (5 ezer tonna) és Németország (4 ezer tonna) voltak. Magyarország baromfihús-importja 7 százalékkal 18 ezer tonnára emelkedett 2019. január és március között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús beszállítása 17 százalékkal 10 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig csaknem 3 százalékkal 1,5 ezer tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (6 ezer tonna), Ausztriából (3 ezer tonna) és Romániából (2 ezer tonna) érkezett.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerintMagyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 3,6 százalékkal 258 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 3,1 százalékkal 379 forint/kilogrammra emelkedett 2019 első huszonkét hetében 2018 azonos időszakának átlagárához képest.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu