Újabb tiltólistára került fel a magyar baromfi: ennek már soha nem lesz vége?

Újabb tiltólistára került fel a magyar baromfi: ennek már soha nem lesz vége?

agrarszektor.hu
Kuvait egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfitermékek, az azokat tartalmazó termékek és a tojás importját a madárinfluenza miatt. Ők már a sokadik ország, akik hasonló intézkedéseket vezetnek be, a közelmúltban ugyanis Kína és a Fülöp-szigetek is hasonlóan járt el, korábban pedig Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan nyilvánította egész Magyarország területét korlátozottá ezen szállítmányokra, Japán, Szingapúr és Hongkong pedig csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a közelmúltban hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, a Fülöp-szigetek, Kína és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr és Hongkong csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nébih honlapja szerint január 26-tól Kuvait szintén egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfitermékek, az azokat tartalmazó termékek és a tojás importját a madárinfluenza miatt. Ugyanakkor azok a termékek nem kerültek fel a tiltólistára, melyek legalább 70 ᵒC-os hőkezelésen estek át.

Lapunk korábban már megírta, hogy először Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza vírus jelenlétét, pár nappal később pedig egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor elmondta lapunknak, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Korábbi cikkeink a témában: 

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13