2020. július 14. kedd Örs, Stella

Hírek - Állat

Veszélyben a világ, egyre több a szuperbaktérium

Az antimikrobiális rezisztencia egy terjedőben lévő globális jelenség, amely az antibiotikumok helytelen használata révén veszélyezteti egészségünket, az élelmiszerbiztonságot és a fejlődést. Erre hívja fel a figyelmet a november 18-a és 24-e között megrendezett nemzetközi antibiotikum-tudatosság hete, amely egyúttal igyekszik határozottabb lépésekre sarkallni az embereket.
 
 

Az antimikrobiális szerek felelősségteljes használata alapvető fontosságú a rezisztens „szuperbaktériumok” kialakulása ellen. Ezen túl a terjedésük megállítása is ugyanúgy fontos a veszély csökkentésében. Ebbe beletartozik a jobb higiéniai körülmények és egészségügyi szolgáltatások, mint például az oltások az emberek és állatok számára, tudhattuk meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményéből.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Mióta 2016-ban az antimikrobiális rezisztencia egészségügyi prioritássá vált, az ENSZ az antimikrobiális szerek körültekintő használatáért kampányol a több szektor együttműködésében megvalósuló “Egy Egészség” kezdeményezés égisze alatt, a FAO, az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálásában. Ennek tükrében fejlesztett ki a FAO egy olyan módszert, ami a mezőgazdasági és az élelmiszer-előállító szektorok állami és privát szereplőit támogatja nemzeti akcióterv kidolgozásában az antimikrobiális szerek optimális és fenntartható használatáért.

Emellett a FAO laboratóriumi felmérő eszköze és antimikrobiális rezisztencia megfigyelő rendszere (ATLASS) a nemzeti felügyeleti rendszerek munkáját könnyíti meg. Gyorsabb és pontosabb diagnózissal a helyes antibiotikumok kiválasztása is könnyebbé válik és a hibázás lehetősége is csökken. Az ATLASS-t már bemutatták Oroszországban.

Az orosz finanszírozású FAO projekt a Belarusz Köztársaság, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország és Tádzsikisztán hatóságait, gazdálkodóit és állat- és humánegészségügyi szakembereit támogatja az ellenálló mikrobák által jelentett mezőgazdasági és élelmezési veszélyek jobb kezelésében

- mondta Eran Raizman, a FAO haszonállat-szakértője.

Ezen törekvések eredményének végül a gazdáknál kell lecsapódnia, hogy megértsék a megelőzés (például az oltások) és a helyes állattartási módszerek (mint a higiénia és a biobiztonság) fontosságát a „tűzoltással” szemben, miután már megtörtént a baj. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert a legfrissebb felmérések szerint a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében Európa viszonylatában épp Magyarországon a legelterjedtebb.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu