2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Állat

Zöld fejlesztéseket támogat az NFM

Év végéig állami és pénzpiaci konstrukciók kidolgozását tervezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Cél: a zöld fejlesztések finanszírozásának segítése.
 
 

„Mi történik akkor a "zöld bank" felállításával, ha nem sikerül az elképzeléseik szerinti szén-dioxid kvóta értékesítése, melyre az elmúlt időszak tapasztalatai alapján igen nagy esély van?" - kérdezte a szocialista képviselő, Oláh Lajos Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert.

A választ Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter adta meg: 2011-ben az NFM szakértői megbeszéléseket folytatott hazai és nemzetközi kereskedelmi illetve befektetési bankokkal, hogy megfejtsék, miért nem fejlődnek megfelelően a hazai zöld fejlesztések és azok finanszírozási folyamatai.

Az eredmény, hogy a bankoknál felszínre kerültek kihelyezhető pénzforrások, ezek jó alapok az állami és pénzpiaci konstrukciók kidolgozására az év végéig, ehhez kell egy intézményrendszer, így a szabadpiaci tőke a Magyar Fejlesztési Bankon és a hazai kereskedelmi bankokon keresztül a klímavédelmi, energiahatékonysági, épületenergetikai fejlesztésekre irányítható.

A minisztérium fő feladata a megfelelő finanszírozási keret megteremtése. A kvótaértékesítésekből származó bevételek igen fontos pénzforrásnak számítanak, és ezeket továbbra is az energiahatékonysághoz és a megújuló energiák szélesebb körű hasznosításához szükséges programok finanszírozására fordítják majd. A miniszteri válasz kitér arra is, hogy az NFM az üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő beruházások finanszírozását több forrásból illetve többféle konstrukcióban látja biztosíthatónak - írja a hvg.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben