Jöhet az újabb nadrágszíjhúzás: már nem sokáig drága a tej!

agrarszektor.hu
Hosszabb, nyereséges időszak után úgy tűnik, ismét szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat a tejtermelőknek. Tavasszal ugyanis megugrik a tejpiaci kínálat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A gazdáknak figyelembe kellene venniük a piaci realitásokat, és nem a vakvilágba termelni, azt remélve, hogy az uniós állampolgárok ismét kisegítik őket az adóforintjaikkal"

 - intette a tejtermelőket Phil Hogan európai agrárbiztos. Ugyanis a tavaly novemberben tapasztalt, rekordmagasságú tejár ismét zuhanásba kezdett. Ennek oka, hogy a fogyasztás világszinten nőtt, miközben tej európai termelése csökkent, így végül a nyerstej átvételi ára kilogrammonként 38 centet (118 Ft/kg) ért el.


2017-ben végre ismét nyereségesség vált a tehéntartás, amire a termelők a kibocsátás növelésével reagáltak. Tavasszal ráadásul nő a szezonális termelés, így összességében 9%-os kínálatnövekedéssel lehet számolni az európai piacon. A 2016-ban nehezen elért piaci egyensúly ismét felborulhat. Akkor az unió támogatásokkal bátorította a termelőket az önkéntes termeléscsökkentésre. Magyarországon ez nem következett be. A kimagasló támogatási szintnek köszönhetően a válság idején sem csökkent a tejkibocsátás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?