Több, mint 2 milliárd forint támogatást kapnak a halászok

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta a Halászati Operatív Program három jogcímére vonatkozó beruházásokra benyújtott támogatási kérelmeket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Március végén a Vidékfejlesztési Minisztérium "Az akvakultúra termelő beruházásai" jogcímben 44, a "Halfeldolgozás és értékesítés" jogcím keretében pedig 5 támogatási kérelemre összesen több mint 2,3 milliárd forint kötelezettségvállalási összegről döntött. "A természetesvízi halászat" jogcím keretében nem volt támogatható kérelem. A támogatási határozatokat az MVH postázta az érintetteknek.


Más beruházásokhoz hasonlóan, az első kifizetési kérelem benyújtását a jogszabály ezeknél a támogatásoknál is határidőhöz köti.


A gazdálkodó a támogatási határozat közlésétől számított 9 hónapon belül - kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló időszakban - kifizetési kérelmet köteles benyújtani. Ahhoz, hogy az ügyfél a támogatás kifizetésére igényt tarthasson, a megvalósítási határidőn belül a támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások teljesítésének el kell érnie az 50 %-ot.


A kizárólag gépbeszerzést tartalmazó beruházásoknál egy éven belül, építési beruházást is tartalmazó művelet esetében pedig két éven belül köteles a gazdálkodó a műveletet megvalósítani.


Amennyiben a fenti rendelkezések valamelyikét az ügyfél megsérti, az MVH a támogatási határozatot visszavonja és a támogatási összeget visszaköveteli, továbbá az ügyfél a határozat jogerőre emelkedését követő három évig a 2007-2013-as időszakban az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában nem vehet igénybe támogatást.


A támogatási határozattal jóváhagyott elszámolható kiadások összegének legalább 80 %-át kell teljesíteni annak érdekében, hogy az elszámolható kiadások alapján jóváhagyott támogatás teljes összegét kifizesse az MVH. Kivételt képez ez alól a közbeszerzéssel megvalósuló beruházás addig a mértékig, ameddig azt a közbeszerzés eredménye indokolja.


Ha a közbeszerzési eljárás megindítását az ügyfél igazolta, a művelet megvalósításának határideje gépbeszerzés esetén 6 hónappal, építési beruházás esetén 12 hónappal meghosszabbodik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?