Milliárdokat kap a magyar halágazat: ez sok mindent megváltoztathat

Milliárdokat kap a magyar halágazat: ez sok mindent megváltoztathat

agrarszektor.hu
2024-től új névvel, formában és struktúrában jelenik meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tevékenységét összefoglaló éves beszámoló jelentés, melynek első tájékoztatóját március 20-án tette közzé a szervezet. A MAHOP program esetén voltak visszahulló források, melyek esetében törekedett az IH arra, hogy az is eljusson a gazdálkodókhoz, így ennek megfelelően a teljes keretkihasználás érdekében 3,1 milliárd forintra pályázhattak a halgazdálkodók a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) felszabaduló forrásaiból a krízistámogatás keretében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az már tudható, hogy az AM és az ágazat becslései helyesek voltak az igények tekintetében, a programot forrásvesztés nélkül tudják zárni, a felhíváshoz kapcsolódó támogatói okiratokat pedig októberben kézhez vehették a pályázók, és mivel december 31-ig zárni kellett a teljes MAHOP programot, így a kifizető ügynökség is mindent megtett, hogy év végéig megtörténjenek a kiutalások. Az Európai Bizottság 2022 decemberében fogadta el az új MAHOP Plusz programot, ami a következő években összesen 53,9 millió eurónyi, azaz kb. 20 milliárd forintnyi forrást biztosít az ágazat számára 2027-ig - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Forráselosztást tekintve a keret 30 százalékát a magyar kormány biztosítja, az unióból pedig 37,7 millió euró érkezik. A következő programozási időszak menetrendjét tekintve először a háttérintézmények felállítására vonatkozó felhívások kerülnek kiírásra, ezt követően lesz mód a gazdálkodók számára nyíló felhívások kihirdetésére. Halászati de minimis támogatásokat is megemlítve, az Európai Bizottság 2023. október 6-án elfogadta a halászati és akvakultúra ágazatra vonatkozó úgynevezett „de minimis” rendelet, ami már hatályba is lépett. A halászati de minimis rendelet elfogadott módosítása tartalmazza, hogy a vállalkozásonkénti de minimis támogatás felső határa három év alatt 40 ezer euróra emelkedett, ami tízezerrel több az előző időszakhoz képest. A felülvizsgált halászati de minimis rendelet 2029. december 31-ig érvényes.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?