Badacsonyban készül Európa első bora, a Csabagyöngye

agrarszektor.hu
Újfajta technológiával készül Európa első bora, a Csabagyöngye Badacsonyban, a Varga Pincészet jóvoltából.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Csabagyöngye névre hallgat Európa első új bora, amelyből hamarosan kétszázezer palack kerül forgalomba. A nedű édes ízhatású lesz, valamint alacsony cukor- és savtartalmú, és egy speciális szűrési technológiának köszönhetően érlelés nélkül kerül a polcokra.

Varga Péter, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője elmondta, hogy mire az európai szőlőfajtákat elkezdik szüretelni, addigra a Csabagyöngye már el is készült. Megtudhattuk, hogy a Varga Pincészet tavaly 250 hektáron termeszt szőlőt, főleg a Balaton északi partján, illetve Egerben és Tokajban. A tavalyi 11,5 millió eladott borból 9 milliót belföldön értékesítettek.

A saját szőlőtőkék mellett további ezer hektárról vásárolnak fel szőlőfajtákat, több mint 100 fő dolgozik pincészetüknek. Badacsonyban több mint 150 -féle bor és pezsgőt készítenek és forgalmaznak, ebből tavaly nettó 3 milliárd Ft bevételük lett, ami 260 millió Ft tiszta nyereség. Boraikból 10 országba exportálnak - írja az Agromonitor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?