Korai szüret, kevesebb termés

agrarszektor.hu
A különféle gombás megbetegedések idén ugyan elkerülték a hazai szőlőültetvényeket, azonban a tartós szárazság rányomta a bélyegét az idei termésre. A kivételes minőség sajnálatos módon lecsökkent mennyiséggel párosul, a mindössze 2 millió hektoliternyi újbor a hazai igények kielégítésére sem lesz elegendő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Dacára a kora szeptemberi időpontnak, gőzerővel zajlik a munka a hazai szőlőültetvényeken. A megszokottnál nem csupán korábban, de közel egyszerre érnek a különféle fajták, így nem lehet alkalmazni az érési sorrend szerinti betakarítást. A korai érésűek szüretelése lassan a végéhez közeledik, egyes területeken pedig már a kései szőlőfajták is sorra kerülhetnek hamarosan. - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. A minőségre nem lehet panasz, azonban a szokatlanul nagy szárazság következtében a megszokottnál könnyebbek, kisebb lékihozatalúak a fürtök. A csapadékhiányt leginkább a fiatalabb ültetvények sínylették meg, ahol a tőkék gyökérrendszere még nincs rendesen kialakulva, illetve a teraszokon és a vékony talajréteggel fedett területeken okozott még komoly problémát az aszály.

Mennyiséget tekintve hozzávetőlegesen kétmillió hektoliternyi újborral számolnak a szőlészek, ami közel sem lesz elegendő a hazai, 2,3 millió hektoliteres kereslet kielégítésére. A változatlan prémiumbor termelés mellett ez várhatóan az olcsóbb külföldi borok importjának növekedéséhez vezet majd. A főtitkár szerint ez a hazai piac szerkezetének egészségtelen mivoltára is rávilágít, szerinte ugyanis a hazai borászatok gyakorlatilag kizárólag prémium borok termelésére álltak rá, melyeket a hazai fogyasztók jelentős része nem engedhet meg magának. Korántsem látja ilyen sötéten a helyzetet Molnár Péter, a Vindependent - Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének elnöke, aki szerint egyre határozottabban megfigyelhető a prémium termékek fragmentálódása, ahogy a bortermelők mindinkább felismerik az eltérő árkategóriákban rejlő lehetőségeket. Horváth Csaba szerint azonban mindettől függetlenül nem lenne szabad engedni, hogy az import ekkora teret nyerjen magának, a főtitkár elsősorban a jelenleg még parlagon heverő ültetvények termelésbe történő bevonásában látja a megoldást. Hazánkban hozzávetőleg 190 ezer hektár szőlőművelésre alkalmas terület áll rendelkezésre, ugyanakkor csupán 82 ezer hektáron történik tényleges termelés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?