A piac harmadát teszik ki a pancsolt borok

agrarszektor.hu
A Figyelő cikke szerint a tablettás módszer ugyan már a múlté, mégis sokan próbálkoznak meg időről-időre meg nem engedett módszerekkel. A szakma szerint az áfával történő trükközés és az eredethamisítás a legjellemzőbb csalási formák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati Igazgatóságának laboratóriuma a tavalyi évben 13 ezer borászati terméket vizsgált, melyek közül 477 tétellel kapcsolatban emelt kifogást és 22 esetben indított eljárást nem megfelelő alkoholeredet miatt. Azaz a kizárólagosan megengedett szőlő helyett répa- vagy gyümölcscukrot használtak a hamisítók, az olcsó almabor az egyik legnépszerűbb helyettesítő anyag volt. A klasszikus tablettás borgyártásnak a bor jövedéki termékké válása, illetve a borászati hatóság vizsgálati jogkörének kibővítése és a származási bizonyítványok bevezetése vetett véget. Ebben az értelemben klasszikus borhamisításról már nem beszélhetünk, de a pancsolás egyre finomodó módszerekkel tovább él, igaz nem ez a vezető visszaélési mód.

Az egyik leggyakrabban előforduló visszaélési forma a hamis termékmegjelölés, amikor a jellemzően olasz import bort magyarként tüntetik fel, ugyanakkor nagyobb gondot okoz a számlanélküli értékesítés, amit már 40-50 százalék körülire becsülnek. A trükköző borászatok egyre nagyobb mértékben importálnak olcsó alapbort az Unió területéről, néhány fiktív cégen átfuttatva a szállítmányt gyakorlatilag ki tudnak bújni az áfa fizetés kötelezettsége alól, azaz olcsóbban tudja értékesíteni azt, növelve a magyar termelők értékesítési problémáit. Utóbbiak közül sokan vágatták ki emiatt, az erre felvehető támogatást kihasználva ültetvényeiket, miközben az importra alapozó feldolgozók tovább nőnek. A behozatalból a hazainak látszó bort gyakran fantomcégek állítják elő, hogy számlázni tudjanak az áfa-visszaigényléshez. Az ügylethez a számlákat és a származási bizonyítványokat a közvetítő cég a kistermelőktől szokta megvásárolni, bor nélkül. Szemléletes példával, ha adott gazdának csak 100 hektó bora termett abban az évben, miközben a környéken ugyanakkora területről másnak 130, akkor a hegybírótól a meg nem lévő 30 hektoliter után is kikéri a származási bizonyítványt, és eladja literenként 5-6 forintért egy ügyeskedő borásznak. Ez a magyarázata, ha a Kecskemét környéki szőlőtermelők még katasztrófa, például jégverés esetén sem nagyon szoktak jelentkezni az állami kártérítésért, mert többet kapnak az okmányokért.

A Figyelő cikke szerint szakmai körökben tudják, de legalábbis sejtik a csalók kilétét, így adódik a kérdés, miért nem veti ki őket magából a szakma? Keresztury Éva, a Hilltop Neszmély kereskedelmi igazgatója szerint a tisztességes termelők kicsik, míg a pancsolók jellemzően nagyok, sok pénzük van és a szakmai szervezetekben is tagok, a széttagolt érdekképviseleti rendszer így nem képes egységesen fellépni ellenük.

(Figyelő)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?