Újabb élelmiszerbotrány - Zuhan a tej árfolyama

agrarszektor.hu
Kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmazott a tejsavó fehérje.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyot zuhant a tej határidős árfolyama azt követően, hogy a világ legnagyobb tejtermék exportőre, a Fonterra bocsánatot kért a kínaiaktól azért, mert fertőzött termékeket szállított az országba. A cég termékei botulizmust ismertebb nevén kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmaztak, amelyek súlyosabb esetben akár bénulást is okozhatnak. A mostani eset nem egyedülálló, az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban hallani élelmiszerbotrányokról a világ különböző pontjain - írja a Bloomberg.

Nagyot zuhant a tej ára

A szeptemberi lejáratú tej határidős árfolyama az elmúlt 33 hónap legnagyobb zuhanását szenvedte el, az árfolyam 3,8 százalékot esett. Ennek hátterében az állhatott, hogy csökkent a kereslet a tej iránt annak hatására, hogy felerősödtek a félelmek a tej szennyezettségével kapcsolatban azt követően, hogy a világ legnagyobb tejtermék exportőre, a Fonterra bocsánatot kért a kínaiaktól azért, mert a cég fertőzött termékeket szállított az országba. 

Újabb élelmiszerbotrány - Zuhan a tej árfolyama

Az ügy hátteréről

A Fronterra a vádak szerint későn hozta nyilvánosságra, hogy az általa előállított tejsavó fehérje 38 tonna mennyiségben botulizmust, ismertebb nevén kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmazott. Ez a fertőzés az izmokra lehet káros hatással, súlyosabb esetben légzési nehézségeket, bénulást is okozhat. A cég vezetője, Theo Spierings elmondta, hogy az első gyanús jeleket már márciusban felfedezték, ugyanakkor az intézkedésekkel egészen addig vártak, amíg teljes mértékben meg nem bizonyosodtak a fertőzés kiváltó okáról, illetve annak származási helyéről. Spierings az ügy kirobbanását követően megerősítette, hogy Kína felfüggesztette termékeik importját és kötelezték őket egyes termékeik, mint például a bébi-tápok azonnal visszahívására. Kína a világ első számú piaca a tejtermékek forgalmazása szempontjából, egyes becslések szerint a kínai tejporpiac tavaly elérte a 12,5 milliárd dollárt.

A részleteket itt olvashatja.

 


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?