Újra vesznek magyar húst az oroszok

agrarszektor.hu
Március közepétől indulhatnak meg a szállítások.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Oroszország várhatóan március közepén feloldja a Magyarországra vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek importtilalmát - közölte Kardeván Endre országos főállatorvos. Az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán vámuniója január végén azt követően állította le a sertéshús importját az EU országaiból, így Magyarországról is, hogy Litvániában kimutatták az afrikai sertéspestist. Azóta a betegség kórokozóját a lengyelországi vaddisznókban is kimutatták.

A helyzet megoldása érdekében megbeszélések kezdődtek az unió állategészségügyi hatóságának vezetője és a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyeletének vezetője között - tájékoztatta a megyei főállatorvosokat Kardeván Endre. A kialakult helyzet téma volt az unió mezőgazdasági miniszteri tanácsülésén és a főállatorvosi munkaértekezleten is. Az unió és Oroszország közötti tárgyalásokon az ügy lehetséges megoldását egymáshoz közeli módon tartják elképzelhetőnek.

Az importtilalom a továbbiakban csak azokra a konkrét régiókra vonatkozna, ahol a betegség előfordulását kimutatták. Az unió többi térségéből - országából, országrészéből - engedélyeznék az importot, ha megfelelnek az adott régiók az orosz, illetve a vámunió auditjának. Magyarország ezen a területen kedvező helyzetben van - jelentette ki Kardeván Endre -, mert már egy-másfél hete az országban vizsgálódnak az orosz állategészségügyi szakemberek, az auditorok.

Most egy korábban már tervezett ellenőrzés végeznek az orosz állategészségügyi ellenőrök az országban. Ezért megnőtt az esélye annak, hogy Magyarország korábban visszakerüljön az engedélyezési listára, és ismét szállíthasson élősertést és sertéshúst Oroszországba - tette hozzá. A kivitel várhatóan március közepén kezdődhet meg újra - vélekedett az államtitkár.

Kardeván Endre az MTI-nek korábban elmondta: 21 magyarországi sertéshús-üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését végzik el az orosz auditorok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?