Élelmezési problémáktól mentes világot teremtettek Magyarországon

agrarszektor.hu
Legalábbis az ügyben legfontosabb kérdésekre nálunk keresték a választ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország adta meg a kezdő lendületet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kezdeményezett, Családi Gazdálkodások Nemzetközi Évének március 5-én és 6-án, a "Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról" nagyrendezvényen, amelyen több mint száz ország képviseltette magát. Az esemény felhívta a figyelmet arra, hogy a családi alapon szerveződő, hagyománytisztelő gazdaságok segítenek megőrizni Földünk erőforrásait - áll a konferencia és kiállítás házigazdájának a Vidékfejlesztési Minisztériumnak a közleményében.

"A családi alapon szerveződő kis- és közepes gazdaságok teremtik meg a fenntartható, élelmezési problémáktól mentes világot" - hangsúlyozta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója a "Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról" megnyitó ceremóniáján, a Budapest Kongresszusi Központban. A rendezvény fővédnöke, Dr. Fazekas Sándor, Magyarország vidékfejlesztési minisztere a résztvevő miniszterek, kormányzati képviselők, tudósok és civil szervezetek mellett külön köszöntötte a magyar és külföldi kiállító gazdákat, akik kifogástalan minőségű termékeikkel igazolták, hogy a családi gazdálkodók segítése és támogatása globális, közös érdek.

Jelenleg a világ mezőgazdaságának egy igen jelentős része családi alapon zajlik, Európában ennek aránya 63 százalékot tesz ki, de az alacsony jövedelmű, fejlődő országokban még ennél is magasabb (pl. Ázsiában 85%). Ez a mezőgazdasági modell mélyen gyökerezik az adott tájegység hagyományaiban, annak biológiai alapjaira épít, hozzájárulva ezzel a terület ökológiai egyensúlyának megőrzéséhez. A gazdák elemi érdeke, hogy megvédjék környezetük természeti erőforrásait, amelyek várhatóan gyermekeik és unokáik megélhetését is biztosítják majd.

A családi gazdaságok ugyanakkor meglehetően sebezhetőek: szembe kell nézniük a klímaváltozás kihívásaival, valamint az iparosodott, üzemi rendszerű mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok által támasztott erős versennyel. "A megoldás a haladó termelési technológiák biztosítása a családi gazdák számára úgy, hogy ne sérüljenek a családi gazdaságok értékei." - emelte ki José Graziano da Silva.

A fórumon - melyen 104 ország képviselői vettek részt - több munkacsoport dolgozott a fenti problémákkal kapcsolatos kérdések konkrét megválaszolásán. Azonosították a családi gazdaságok társadalmi, környezeti és gazdasági erősödésének lehetőségeit, majd azt vizsgálták, hogy milyen befektetési és finanszírozási modellek támogathatják hatékonyan a családi gazdálkodókat. Egy külön munkacsoport foglalkozott a fiatal gazdák és a nők szerepvállalásának erősítésével, és bemutatásra kerültek a legsikeresebb példák a területről.

A kiállításon 83 kiállító mutatkozott be: közülük 33-an külföldről érkeztek (ázsiai, afrikai, latin-amerikai, óceániai és európai gazdák, továbbá nemzetközi gazdaszervezetek), 50-en pedig a Kárpát-medencéből, Magyarországról és a határon túlról (Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Muravidékről) egyaránt.

A kiállításon kínált termékek köre igen változatos volt: friss magyar élelmiszereket, közöttük hungarikumokat és biotermékeket, továbbá különleges külföldi termékeket, mint például azeri gránátalmaszörpöt, észt szárított gyümölcsöket, georgiai mogyorót, vagy ukrán teákat mutattak be a gazdák. A látogatók emellett megismerkedhettek a világ távoli országainak kertészeivel, halászaival, méhészeivel is. A kiállítást hagyományos kézműves programok is színesítették: hímzés, kosárfonás, mézeskalács-díszítés, fazekasság, levendula-termékek készítése, amelyekbe a látogatók is bekapcsolódhattak.

A magyarországi nyitóeseményt több helyi és nemzetközi rendezvény követi majd 2014-ben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?