Ma már "trendi" a kézműves élelmiszer

agrarszektor.hu
Új irányelv jelent meg a Magyar Élelmiszerkönyvben.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Új irányelv vonatkozik a kézműves élelmiszerekre a Magyar Élelmiszerkönyvben. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a kézműves élelmiszer "trendi".

A közelmúltban életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A kézműves élelmiszereket hagyományos technológiával, általában magas minőségi elvárásoknak eleget téve, a tömegtermékeknél légyegesen kisebb mennyiségben készítik.

A Magyar Élelmiszerkönyv új kézműves szabályozása korlátozza azokat az eseteket, amikor a kifejezetten ipari módon előállított élelmiszereket, még ha kiváló minőségűek is, kézműves élelmiszerként értékesíthetik. Az irányelv célja olyan fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzők, valamint előállítási technológiák meghatározása, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. Így a kézművességet elsősorban az előállítás módja és az ahhoz szükséges tudás és tapasztalat határozza meg.

 

Bár a kézműves jelző elsősorban az előállítás technológiáját jelzi, az irányelv korlátozza a felhasználható anyagok körét, mivel ezektől az élelmiszerektől joggal elvárható, hogy ne tartalmazzanak felesleges adalékanyagokat, mesterséges anyagokat vagy édesítőszereket, ízfokozókat. Amennyiben van - egy-egy területre érvényes - különleges minőségre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelv, akkor a kézműves termékeknek mindenképpen teljesíteniük kell az ezekben foglaltakat is - mondta az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett abban, hogy a hagyományokat továbbvivő, az egészséges táplakozás céljait szolgáló élelmiszerek előállítását elősegítse és támogassa. A kistermelőknek, a mikro vállalkozásoknak a speciális fogyasztói igényeket kielégítő, a regionális ízeket ismét felfedező élelmiszerek előállítására kell koncentrálniuk.

Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője arról beszélt, hogy a tárca időben lépett ezen a területen, mert felismerte: "trendi a kézműves élelmiszer". Az élelmiszer-előállítás területén is egyre kiélezettebb a verseny, és előnyt élveznek azok a termékek, amelyeket a fogyasztók valamilyen okból keresnek - mondta az MTI szerint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?