Nem dönti be az orosz embargó a magyar zöldség- és gyümölcságazatot

agrarszektor.hu
A FruitVeB zöldég-gyümölcs szakmaközi szervezet szerint a magyar zöldség- és gyümölcságazatra nincs meghatározó hatásuk az Oroszország által életbe léptetett szankcióknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: Magyarországon a gazdák 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt állítanak elő, a termelés 5-7 százaléka irányul az orosz piacra az elmúlt évek adatai alapján. Ennek értéke nagyjából 15-20 milliárd forint éves szinten, termésmennyiségtől függően. Ebből a szempontból a jelenlegi termelést meghatározóan nem érinti, "nem dönti be" az életbe léptetett szankció - mondta.

Hozzátette: a fejlesztési programjuk 100 ezer új vidéki munkahely megteremtését és egymillió tonnával több termést céloz meg, ennek egyik kiemelt piaca Oroszország lett volna, Kína és az arab piac mellett. Ezt a fejlesztési programot érzékenyebben érinti, a közvetlen fejlesztések szempontjából így nem kedvező - vélekedett. Látni kell ugyanakkor azt is, hogy Európa és a világ zöldség-gyümölcs piaca átrendeződik, ehhez az EU felé is új javaslatokat fognak tenni - jegyezte meg.

Oroszország csütörtökön intézkedéseket rendelt el az Oroszország ellen szankciókat alkalmazó országokkal szemben. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy teljes embargót vetnek ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre vonatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?