Nem dönti be az orosz embargó a magyar zöldség- és gyümölcságazatot

agrarszektor.hu
A FruitVeB zöldég-gyümölcs szakmaközi szervezet szerint a magyar zöldség- és gyümölcságazatra nincs meghatározó hatásuk az Oroszország által életbe léptetett szankcióknak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: Magyarországon a gazdák 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt állítanak elő, a termelés 5-7 százaléka irányul az orosz piacra az elmúlt évek adatai alapján. Ennek értéke nagyjából 15-20 milliárd forint éves szinten, termésmennyiségtől függően. Ebből a szempontból a jelenlegi termelést meghatározóan nem érinti, "nem dönti be" az életbe léptetett szankció - mondta.

Hozzátette: a fejlesztési programjuk 100 ezer új vidéki munkahely megteremtését és egymillió tonnával több termést céloz meg, ennek egyik kiemelt piaca Oroszország lett volna, Kína és az arab piac mellett. Ezt a fejlesztési programot érzékenyebben érinti, a közvetlen fejlesztések szempontjából így nem kedvező - vélekedett. Látni kell ugyanakkor azt is, hogy Európa és a világ zöldség-gyümölcs piaca átrendeződik, ehhez az EU felé is új javaslatokat fognak tenni - jegyezte meg.

Oroszország csütörtökön intézkedéseket rendelt el az Oroszország ellen szankciókat alkalmazó országokkal szemben. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy teljes embargót vetnek ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre vonatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?