2023. október 5. csütörtök Aurél
Fontos kijelentést tettek a zöldségekről, gyümölcsökről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Fontos kijelentést tettek a zöldségekről, gyümölcsökről: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A Freshfel vezetősége az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Csehország képviselőjével tárgyalt az ágazatot érintő aktuális problémákról. A szervezet álláspontja szerint alapvető élelmiszernek kell tekinteni a zöldségeket és gyümölcsöket.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Szeptember 30-án a Freshfel Europe küldöttsége Salvo Laudani elnök és Philippe Binard vezetésével Prágában találkozott Jiří Šírrel, a Cseh Köztársaság mezőgazdasági miniszterhelyettesével, aki jelenleg az Európai Tanács soros elnökségét tölti be. A találkozón a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő kérdések széles körét tekintették át, főleg olyan témákat, amelyek kulcsfontosságúak az élelmiszerbiztonság szempontjából - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Philippe Binard később elmondta, hogy örülnek, hogy a találkozó során számos, az ágazat számára fontos témát sikerült megbeszélniük. Jelenleg az ágazat versenyképessége forog kockán, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. A szakember szerint konstruktív, megoldásorientált megbeszélést folytattak a cseh mezőgazdasági miniszterhelyettessel a frisspiaci ágazat versenyképességét befolyásoló tényezőkről, köztük a növekvő költségek hatásairól (energia, inputok), a munkaerőhiány következményeiről (idénymunkások, kamionosok), az éghajlatváltozás termelésre gyakorolt hatásairól, valamint a növényvédő szerek fenntartható használatról szóló rendelet felülvizsgálatáról is, amely a Farm to Fork stratégiában meghatározott vegyszercsökkentési célkitűzés részét képezi. A piaci elvárásoknak megfelelően az integrált növényvédelem és az organikus termesztés közötti egyensúly szükségességét is átbeszélték

A jelenleg uralkodó geopolitikai instabilitás miatt a Freshfel Europe szakértői a termékek piacra jutásával és a globális logisztikai kihívásokkal kapcsolatos kérdésekkel is foglalkoztak, mivel a megbeszélésre éppen akkor került sor, amikor az EU Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság asztalán oly sok, a friss termékeket érintő kérdés van terítéken. A Freshfel Europe szeptember közepén ülésező igazgatótanácsa egyetértett abban, hogy sürgős feladat az ágazat hírnevének, a gyümölcsök és zöldségek imázsának javítása. Salvo Laudani elmondta, a Freshfelnek vezető szerepet kell vállalnia az olyan intézkedésekben, amelyek erősíthetik az ágazat hírnevét, illetve erősíthetik az európai polgárok friss termékekkel szembeni elkötelezettségét. A jelenlegi fogyasztás mértéke egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van. Arra számítunk, hogy az infláció és az egekbe szökő energiaárak miatt további nyomás nehezedik majd az ágazatra. A fogyasztás várható további csökkenése annak ellenére következik be, hogy a friss termékek számos egészségügyi előnnyel járnak a fogyasztók számára, ráadásul a zöldség-gyümölcs a bolygóra gyakorolt egyik legkisebb környezeti hatással rendelkező élelmiszer-kategória.

Az EU soros cseh elnökségével folytatott találkozója során a Freshfel Europe emlékeztetett arra is, hogy a friss termékek ágazata a megoldás részét képezi az EU számos, az Európa 2020 stratégia keretében kitűzött céljának megvalósításában, így a Green Deal, a Farm to Fork stratégiában, és az EU rákos megbetegedések gyakoriságát visszaszorító Cancer Plan célkitűzésében, valamint a FIT Package 55 programban. Ebben az összefüggésben a frisspiaci termékek környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósága megalapozott, az ágazat jelentős mértékben képes hozzájárulni ezen célok eléréséhez. Az ágazat mindig is bizonyította rugalmasságát, amikor valamilyen válsággal kellett szembenéznie, de az ágazat megbízható termelését és jövedelmezőségét garantálni kell. Egle Baecke, a Freshfel Europe élelmiszer-minőségi igazgatója hangsúlyozta, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek „alapvető fontosságú termékekként” különös szerepet kell kapnia az európai szabályozásban és az élelmiszer-kínálatban is. Ahhoz, hogy teljes mértékben betölthessék szerepüket, az ágazat hosszú távú versenyképességének és jövedelmezőségének kiemelt prioritást kell élveznie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?