2023. március 26. vasárnap Emánuel

Itt az újabb fordulat: súlyos döntést hozott Oroszország az élelmiszerimport-tilalomról

agrarszektor.hu
Október 11-én Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. december 31-ig meghosszabbította a 2014-ben bevezetett élelmiszerimport-tilalmat. Az embargó az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és nyersanyagokra vonatkozik.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Oroszország „különleges gazdasági intézkedésként” 2023. december 31-ig meghosszabbította a Krím-félsziget 2014-es annektálása idején az európai szankciókra válaszul bevezetett élelmiszer-embargót. Az importtilalom az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és nyersanyagokra vonatkozik - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Putyin már a 2014. augusztusában bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban is többször nyilatkozott úgy, hogy ezek segítenek az önellátás megteremtésében, Oroszország importfüggőségének visszaszorításában. Az importtilalom ellenére a Nyugat számos ikonikus terméke ilyen-olyan utakon, általában csempészáruként csak megtalálta a Nagy Medve földjére vezető kiskapukat. Erre a klasszikus példaként szolgálnak a francia és az olasz sajtféleségek, amelyeket valahogy mind a mai jóízűen fogyasztanak a moszkvaiak - horrorisztikus áruk miatt gyaníthatóan nem a bérből és fizetésből élők. A légifolyosók lezárása miatt az utóbbi időszakban a feketepiacon még jobban megdrágultak ezek az árucikkek.

Oroszország már eddig is rengeteg külföldről érkező élelmiszert semmisített meg a feketepiaci kereskedelem visszaszorítása érdekében, még úgy is, hogy az oroszok több alkalommal méltatlankodtak a helyi élelmiszerek magas ára és elítélhető minősége miatt. Ágazati elemzők szerint a külföldi verseny kizárásával az orosz belföldi élelmiszerek ára vélhetően tovább emelkedik, mivel az önellátás megteremtése gyakran vezetett monopóliumok kialakulásához.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?