Itt az újabb fordulat: súlyos döntést hozott Oroszország az élelmiszerimport-tilalomról

Itt az újabb fordulat: súlyos döntést hozott Oroszország az élelmiszerimport-tilalomról

agrarszektor.hu
Október 11-én Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. december 31-ig meghosszabbította a 2014-ben bevezetett élelmiszerimport-tilalmat. Az embargó az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és nyersanyagokra vonatkozik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Oroszország „különleges gazdasági intézkedésként” 2023. december 31-ig meghosszabbította a Krím-félsziget 2014-es annektálása idején az európai szankciókra válaszul bevezetett élelmiszer-embargót. Az importtilalom az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Norvégiából, Ausztráliából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandról, Liechtensteinből és Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és nyersanyagokra vonatkozik - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Putyin már a 2014. augusztusában bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban is többször nyilatkozott úgy, hogy ezek segítenek az önellátás megteremtésében, Oroszország importfüggőségének visszaszorításában. Az importtilalom ellenére a Nyugat számos ikonikus terméke ilyen-olyan utakon, általában csempészáruként csak megtalálta a Nagy Medve földjére vezető kiskapukat. Erre a klasszikus példaként szolgálnak a francia és az olasz sajtféleségek, amelyeket valahogy mind a mai jóízűen fogyasztanak a moszkvaiak - horrorisztikus áruk miatt gyaníthatóan nem a bérből és fizetésből élők. A légifolyosók lezárása miatt az utóbbi időszakban a feketepiacon még jobban megdrágultak ezek az árucikkek.

Oroszország már eddig is rengeteg külföldről érkező élelmiszert semmisített meg a feketepiaci kereskedelem visszaszorítása érdekében, még úgy is, hogy az oroszok több alkalommal méltatlankodtak a helyi élelmiszerek magas ára és elítélhető minősége miatt. Ágazati elemzők szerint a külföldi verseny kizárásával az orosz belföldi élelmiszerek ára vélhetően tovább emelkedik, mivel az önellátás megteremtése gyakran vezetett monopóliumok kialakulásához.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?