Dől az országba a sok szemét zöldség és gyümölcs

agrarszektor.hu
Növekedett a környező országokból származó, sokszor ismeretlen eredetű zöldségek és gyümölcsök mennyisége a magyar piacon, mióta Oroszország beviteli embargót rendelt el számos uniós élelmiszertermékre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tonnaszám vonja ki a forgalomból a hazai ellenőrzéseken fennakadt dömpingárukat.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Nébih országszerte figyelemmel kíséri a zöldség-gyümölcs importőrök tevékenységét, hiszen a közelmúltban - elsősorban az uniós embargóra adott orosz válaszlépések miatt - látványosan megnövekedett a szomszédos országok felől Magyarországra irányuló, sokszor ismeretlen eredetű dömpingáruk forgalma - áll a hivatal közleményében.

Nem tétlenkednek a lengyelek

A hatóság ellenőrei több mint 10 tonna jelöletlen paprikát, paradicsomot és szamócát találtak abban a lengyel teherautóban, ami október 15-én akadt fenn egy mélységi ellenőrzésen Parassapusztánál. A paprika és paradicsom hiányosan kitöltött nemzetközi szállítólevelén szereplő érkezési cím hamisnak bizonyult, a szamócáról pedig az importőr semmiféle dokumentációt nem tudott bemutatni.

A hatóság Nógrád megyei zöldség-gyümölcs ellenőre a szállítmányt további intézkedésig zárolta. Az árura megsemmisítés vár, az szállítmány tulajdonosára pedig bírság, ami az áru értéke alapján akár több milliós nagyságrendű is lehet - közölte a Nébih.

A piacokat is fokozottan ellenőrzik

A Nébih fokozottan vizsgálja a különböző hazai piacokon is az őszi szezonális zöldségek és gyümölcsök minőségét és nyomonkövethetőségét. A közelmúltban például a déligyümölcsök rendkívüli ellenőrzését rendelte el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A hatóság közleménye szerint október elején a Lehel Csarnokban tartottak ellenőrzést: a Nébih szakemberei a legtöbb kiskereskedő és őstermelő áruját rendben találták, ám 10 tétel esetében a hatóság mintegy 200 kilogrammnyi hazai és importból származó gyümölcs helyszíni megsemmisítését rendelte el. Egy tételnél jelöletlenség és a nyomonkövethetőség hiánya volt a megsemmisítés oka, a többi tétel esetében minőségi kifogások miatt kellett a kivit, a citromot és az ananászt a pultokról eltávolítani. Egy tétel esetében átválogatással javítható volt a minőség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?