2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Kongatják a vészharangot - Rákkeltő anyag a pizzás dobozokban

agrarszektor.hu
Rákkeltőnek minősítettek amerikai vizsgálatok bizonyos fluortartalmú vegyületeket, amelyek egyes pizzás dobozokban is megtalálhatók. Máris sok szakértő kérte a veszélyes anyag betiltását, a csomagolóanyagok készítésénél pedig új vegyületek felhasználását sürgetik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Veszélyes kemikáliákat tartalmazhatnak egyes pizzás dobozok - állapították meg amerikai kutatók. Eddig leginkább a pizzák káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet, most viszont a dobozok készítéséhez felhasznált bizonyos vegyületeket minősítettek kockázatosnak. A legújabb vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, ezért máris több száz amerikai szakértő szorgalmazta betiltásukat. A kifogásolt anyagok a pizzás dobozok mellett számos más termékben is előfordulhatnak.

Nem ez az első eset, hogy az iparban felhasznált fluortartalmú vegyületek a figyelem középpontjába kerültek -  írja a dailytimesgazette.com. Korábban egy Nyugat-Virginia állambeli DuPont gyárban tanulmányozták a szintén fluortartalmú, C8 elnevezésű vegyi anyag egészségügyi hatásait. A nyolcéves periódus alatt arra jöttek rá, hogy a C8 magas koleszterinszinthez, vastagbélgyulladáshoz, pajzsmirigy problémákhoz, vesebetegségekhez és rákos elváltozásokhoz vezethet. A vizsgálat hatására az amerikai gyártók többsége célul tűzte ki, hogy 2015 végéig kiszűri a C8-tartalmú anyagokat termelési technológiájából.

Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A DuPont szerint például sok kutatás igazolta, hogy a fluortartalmú vegyületek biztonságosak. A nemzetközi szabályozó testületek is több vizsgálatot folytattak, és hasonló eredményre jutottak.

A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31