Kongatják a vészharangot - Rákkeltő anyag a pizzás dobozokban

agrarszektor.hu
Rákkeltőnek minősítettek amerikai vizsgálatok bizonyos fluortartalmú vegyületeket, amelyek egyes pizzás dobozokban is megtalálhatók. Máris sok szakértő kérte a veszélyes anyag betiltását, a csomagolóanyagok készítésénél pedig új vegyületek felhasználását sürgetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Veszélyes kemikáliákat tartalmazhatnak egyes pizzás dobozok - állapították meg amerikai kutatók. Eddig leginkább a pizzák káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet, most viszont a dobozok készítéséhez felhasznált bizonyos vegyületeket minősítettek kockázatosnak. A legújabb vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, ezért máris több száz amerikai szakértő szorgalmazta betiltásukat. A kifogásolt anyagok a pizzás dobozok mellett számos más termékben is előfordulhatnak.

Nem ez az első eset, hogy az iparban felhasznált fluortartalmú vegyületek a figyelem középpontjába kerültek -  írja a dailytimesgazette.com. Korábban egy Nyugat-Virginia állambeli DuPont gyárban tanulmányozták a szintén fluortartalmú, C8 elnevezésű vegyi anyag egészségügyi hatásait. A nyolcéves periódus alatt arra jöttek rá, hogy a C8 magas koleszterinszinthez, vastagbélgyulladáshoz, pajzsmirigy problémákhoz, vesebetegségekhez és rákos elváltozásokhoz vezethet. A vizsgálat hatására az amerikai gyártók többsége célul tűzte ki, hogy 2015 végéig kiszűri a C8-tartalmú anyagokat termelési technológiájából.

Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A DuPont szerint például sok kutatás igazolta, hogy a fluortartalmú vegyületek biztonságosak. A nemzetközi szabályozó testületek is több vizsgálatot folytattak, és hasonló eredményre jutottak.

A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02